Την αύξηση έως το ύψος των 10.000 ευρώ στην πρώτη αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωΐ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις, είπε ότι οι αγρότες, πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2 χιλιάδων ευρώ για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης.
Η συγκεκριμένη βοήθεια, θα αυξηθεί από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να προετοιμαστούν για την νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις θα ανοίξει σήμερα, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι “Η στήριξη εισοδήματος, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η δέσμευσή μου είναι να φτάσει τα 950 ευρώ, ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας”. Επεσήμανε ότι μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας, θα γεφυρωθεί η Οικονομίας θα γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ εισοδήματος και ακρίβειας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ευημερεί και μια άλλη που τα βγάζει δύσκολα πέρα “και εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας”.
Σημαντικά βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση
Πρόσθεσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και πως μπήκαμε σε πορεία εξομάλυνσης με την Τουρκία, ενώ για όσα είπε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν, τόνισε ότι “όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα”.
Ο κ. Μητσοτάκης, είπε ακόμη ότι η συνεργασία με την Τουρκία, έχει προχωρήσει και στο μεταναστευτικό και σε άλλα επίπεδα, σημείωσε ότι θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα στο άμεσο μέλλον, ενώ επεσήμανε ότι υποχρέωση της χώρας μας, είναι να εξοπλίζεται η χώρα και να διατηρεί ένα ποιοτικό πλεονέκτημα, αλλά αυτό πρέπει να το ξεχωρίσουμε από το γενικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Είπε επίσης για τη συζήτηση που άνοιξε για την επόμενη γενιά των φρεγατών, ότι η Ελλάδα δεν διεκδίκησε προγράμματα συμπαραγωγής, από την ώρα “που ανατάξαμε τα ναυπηγεία”, ενώ αναφερόμενος στο κόστος των F-35, είπε ότι χρειάζεται υπομονή γιατί δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα αεροπλάνα, αλλά και τα οπλικά τους συστήματα, που δεν θα απαξιώνονται στο πέρασμα του χρόνου.
Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του, σε σχέση με αυτή του κ. Ερντογάν, είπε ότι πρέπει να δούμε πού ήμασταν το 2019 και πού είμαστε σήμερα.
“Επιβραβεύτηκε η Ελλάδα, για την εξωτερική της πολιτική, έχουμε ήπια πολιτική έχουμε ήπιο όφελος από αυτή την πολιτική, που εκδηλώνεται από πρόσβαση σε οπλικά συστήματα πολύ προχωρημένα και δωρεάν υλικό από τις ΗΠΑ και αυτό δεν θα γινόταν αν είχαμε άλλη πολιτική”.
Προσέθεσε ότι η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών είναι και προϋπόθεση για να συζητήσουμε περαιτέρω με Τουρκία, σημειώνοντας ότι έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα.
“Η Ελλάδα προσδιόρισε με σαφήνεια ποια είναι τα όριά της και στο πεδίο όπως έγινε το 2020. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν θετική”, είπε ο πρωθυπουργός.
Θα είναι αμείλικτο το κράτος σε φαινόμενα κερδοσκοπίας
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας, έχουν δίκιο για την καθυστέρηση της τροπολογίας να μην κόβεται το ρεύμα στους πλημμυρόπληκτους αγρότες, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και επιφυλάχθηκε να πει αναλυτικά τις παρεμβάσεις για τους αγρότες.
Είπε ακόμη ότι συνολικά οι αποζημιώσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κατά τη θητεία της κυβέρνησής του και από αυτά, μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν εισφορές των αγροτών, ενώ τα άλλα 500, ήταν από τον προϋπολογισμό, επειδή η οικονομία πάει καλά.
“Η κυβέρνηση, κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες στο παρελθόν”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην ακρίβεια, είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε θύματα των εμπόρων που πουλάνε ελληνικά προϊόντα με ξένες πρώτες ύλες.
“Θα είναι αμείλικτο το κράτος σε φαινόμενα κερδοσκοπίας”, προσέθεσε ότι υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και κάποιοι εδώ βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Προειδοποίησε ότι θα είναι “πάρα πολύ σκληρή η απάντηση της κυβέρνησης, η απάντηση του κράτους” και παρέπεμψε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ