Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης, Σάββας Δευτεραίος, τοποθετείται για την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας, στους πυρόπληκτους σε όλη την έκταση του Νομού μας. Σε αυτούς που έχασαν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και στους πυροσβέστες και τον λαό, που με όλες τους τις δυνάμεις, έδωσαν και δίνουν μάζη για την προστασία της ζωής, των καλλιεργειών και της περιουσίας του λαού, που υπερασπίζονται το περιβάλλον και το δασικό πλούτο του τόπου μας.
Το 2023, υπερτριπλασιάστηκε το μέγεθος των καμένων, σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Στην περιοχή μας, τα μέχρι στιγμής στρέμματα που έχουν καεί, αγγίζουν τι; 900.000, Έχουν ήδη υπάρξει 20 νεκροί, δεκάδες τραυματίες ή με αναπνευστικά προβλήματα και έχουν καταστραφεί σπίτια, καλλιέργειες, μελίσσια κτλ
Έχουμε θέσει πολλές φορές κατ’επανάληψη και επί πολλά συναπτά έτη ερωτήσεις στις δημοτικές αρχές όπως:
- Ποιος ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας του δήμου για αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά-δασοτεχνικά έργα, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια;
- Ποιες οι ενέργειες για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, για την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για τη βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές με έμφαση στην πρόληψη;
- Πώς στελεχώνεται το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με δεδομένη την αποψίλωση του προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια;
- Τι εξοπλισμό διαθέτει σε οχήματα και προσωπικό, μόνιμους και συμβασιούχους;
Η Λαϊκή Συσπείρωση, έχει καταθέσει ερωτήσεις για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στην πυροπροστασία και μάλιστα πριν 4 χρόνια, επισημαίναμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να προστατευθούν όσοι χώροι έχουν ανάγκη από προστασία όπως τα πάρκα, το πολυσύχναστο παραλιακό μέτωπο με αδυναμία φυγής, τα περιαστικά δάση.
Επίσης, το ορεινό δάσος Άβαντα, Αισύμης, η Μάκρη, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία, όπου λειτουργούν κατασκηνώσεις και συγκεντρώνονται χιλιάδες παραθεριστές κάθε καλοκαίρι, όπως και η περιοχή Λουτρών και Φερών. Παρόλαυτά, τόσο όλες οι μέχρι σήμερα διοικήσεις του δήμου, όσο τα υπόλοιπα, εμφανιζόμενα κατά διαστήματα και συχνά πυκνά σύντομα εξαφανιζόμενα ή αλληλοπροσαρτόμενο δημοτικά σχήματα, για άλλη μια φορά υποστηρίζουν τις διάφορες κυβερνητικές επιλογές, υπερθεματίζουν για ξεχωριστό Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, το “112” κλπ.
Παπαγαλίζουν τα γνωστά επιχειρήματα και τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες. Φταίνε οι καύσωνες και η κλιματική κρίση, οι δυνατοί άνεμοι, οι δύσβατες περιοχές, οι εμπρηστές, “οι ασύμμετρες απειλές”.
Το πρόβλημα όμως, είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει το δάσος, τη γη, την κατοικία, ως εμπορεύματα, για να κερδίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού κ.α. Είναι η πολιτική σχεδιασμού της πυροπροστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας, με βάση το “κόστος-όφελος”.
Αυτή την πολιτική ακολουθούν, ακολούθησαν μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης και θα ακολουθήσουν οι συνδυασμοί που ζητούν ή μάλλον όπως τους αρέσει να λένε, διεκδικούν το δήμο Αλεξανδρούπολης.
Την πολιτική δηλαδή που ευθύνεται:
- Για την υποβάθμιση της πρόληψης με τη διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, που διαχωρίζει τις υπηρεσίες πρόληψης και πυρόσβεσης, για την ανυπαρξία ειδικού σώματος διασοπυρόσβεσης, την υποχρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, τις τραγικές ελλείψεις σε βασικές υποδομές, από τους καθαρισμούς των δασών, τις αντιπυρικές ζώνες, έως δασικούς δρόμους και δίκτυα υδατοδεξαμενών.
Για αυτό, έχει τεράστια σημασία, το κάλεσμα του ψηφοδελτίου μας, της Λαϊκής Συσπείρωσης, να οργανωθεί ο λαός και να διεκδικήσει εδώ και τώρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα άμεσα, αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής για σπίτια, επαγγελματικές στέγες, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, καλλιέργειες, φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο και άλλες υποδομές.
Για παροχή ζωοτροφών σε όσους κτηνοτρόφους το έχουν ανάγκη. Για ναμπουν εμπόδια σε επιχειρηματικούς ομίλους, που βλέπουν “ευκαιρίες μέσα από την καταστροφή”.
Από το 2020, ως Λαίκή Συσπείρωση, προτείναμε (και συνεχίζουμε να προτείνουμε), ότι το ΔΣ, οφείλει να απαιτήσει την αντιμετώπιση και τη λύση των παρακάτω ζητημάτων:
- Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις
- Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών
- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού, της πυροπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, με αποκλειστικό γνώμονα, τόσο την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, όσο και των δασικών οικοσυστημάτων από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα και όχι με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
- Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικης διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών.
- Να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να χορηγηθούν όλες οι αναγκαίες πιστώσεις στην Δασική Υπηρεσία, για να γίνουν διανοίξεις δασικών δρόμων, αποψιλώσεις και αραιώσεις δασικών περιοχών, τοποθέτηση υδατοδεξαμενών, σε όλα τα νευραλγικά σημεία των δασικών οικοσυστημάτων, συντήρηση των υπαρχόντων και δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και τόσων άλλων απαραίτητων παρεμβάσεων, για την αποτροπή και τον περιορισμό των καταστροφικών πυρκαγιών.
Καλούμε το λαό της περιοχής με τη δράση του, τον αγώνα του, να απαιτήσει τα απαραίτητα έργα, να απαιτήσει τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό, την αποζημίωση στο 100% ου επλήγησαν.
Να συμμετάσχει μαζικά στη συγκέντρωση που καλούν τα εργατικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς της περιοχής, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στις 19:00 μμ, στο πάρκο Ακαδημίας.