Ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου, γράφει για την ιδιωτικοποίηση του νερού, τις επιλογές της κυβέρνησης να περάσει νομοσχέδιο για τη μετονομασία της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Υδάτων και Απορριμάτων) και το κόστος που θα επιφέρει αυτό στους πολίτες.
Το άρθρο που δημοσίευσε ο υποψήφιος βουλευτής
Πολλά και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που προκσλούνται από τις επιλογές της κυβέρνησης να περάσει στην ουσία τρία νομοσχέδια τριακοσίων περίπου κρίσιμων άρθρων και τροπολογιών, ενεργειακών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων στη συσκευασία του ενός, με διαδικασίες προσχηματικής διαβούλευσης.
Το προτεινόμενο πλαίσιο που ουσιαστικά αφορά τη μετονομασία της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) και την ανάληψη από πλευράς της, του ελέγχου των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης των αποβλήτων, κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή την 1η Μαρτίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Υποτιμώντας κάθε έννοια δημόσιας διαβούλευσης και καλής νομοθέτησης, προηγήθηκε διαβούλευση fast-track, μόλις τεσσάρων ημερών, οι οποίες περιλάμαβαναν και το τριήμερο της Αποκριάς. Όλες οι ρυθμίσεις για τη “μεγάλη” αυτή μεταρρύθμιση, καταρτίστηκαν “εν κρυπτώ”, καθώς δεν μετείχε κανένας θεσμικός φορέας όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, οι δήμοι ή οι περιφέρειες.
Όσο κι αν δεν το παραδέχονται στην Κυβέρνηση. η μεταρρύθμιση αυτή, στρώνει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμάτων και την τακτοποίηση ημετέρων με παχυλούς μισθούς. Η επιλογή αυτής της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε υψηλό κόστος για το νερό και τα απορρίματα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ώστε να έχουν κέρδη λίγοι, αφού μοναδικό κριτήριο στη διαχείριση, θα είναι το κέρδος ενός ιδιώτη.
Τι περίεργη χρονική σύμπτωση η ψήφιση του νομοσχεδίου με την παραμονή εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.
Οι διαβεβαιώσεις ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, δεν αναιρούν το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλαίσιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ., δεν εξυπηρετεί μόνο την εποπτεία, ρύθμιση, κοστολόγηση και τιμολόγηση ενός υπό δημόσιο έλεγχο δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή στρατηγικής προς μία λογική ιδιωτικοποίησης.
Βέβαια, η ιδιωτικοποίησή δε θα ήταν μία απλή διαδικασία, καθώς θα απαιτούσε να παρακαμφθεί η πολύ ισχυρή αντίρρηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όμως ακριβώς για αυτό, επιχειρείται να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στη χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Συντάγματος που απαγορεύει την ιδιωτικοποίησή του.
Δημιουργεί απορία το γεγονός της μη ενίσχυσης διοικητικά και οργανωτικά των φορέων παροχής νερού, ύδρευσης και αποχέτευσης, κάτι που το έχουν τόσο ανάγκη και αντί αυτού, θα εποπτεύονται από μία Ρυθμιστική Αρχή, η οποία δεν επιτρέπεται αλλά ούτε και μπορεί να παρέχει καμία υποστήριξη και τεχνική βοήθεια.
Η κυβέρνηση ακόμη και τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής της, επιχειρεί να αποδομήσει τη δημόσια περιουσία και τα δημόσια αγαθά που έμειναν υπό τον έλεγχο του κράτους, όπως είναι το νερό.
Δυστυχώς, με τέτοια νομοθετήματα, δεν μπορεί να περιμένουν οι πολίτες από τη Ν.Δ. να φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος.
Διαβάστε περισσότερα νέα για τον Έβρο ΕΔΩ
Ακολουθήστε στο facebook και στο Instagram για την καθημερινή σας ενημέρωση