Σύγχρονος αγρότης δεν είναι μόνο αυτός που πρωτοπορεί με καινοτόμα προϊόντα και προηγμένα συστήματα παραγωγής, αλλά και εκείνος που αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Εκείνος που παρά τις δυσκολίες, βρίσκει τη δύναμη να ξεκινήσει ξανά για να φτάσει και πάλι σε ό,τι είχε πετύχει.
Ο ίδιος, έχει περάσει στην βιολογική παραγωγή για όλες τις ποικιλίες που παράγει, όπως ερείκη, βελανιδιά, ανθόμελο και πεύκο, ενώ, εκτός των άλλων, αυτό που τον ξεχωρίζει, είναι η ανάμειξη της ποικιλίας βελανιδιάς με βρώσιμα φύλλα χρυσού. “Η δραστηριότητα της οικογένειάς μου, ξεκίνησε από τον παππού μου, τον οποίο βοηθούσα ως παιδάκι στις μελισσοκομικές δουλειές.
Όταν έφυγε ο παππούς, η δραστηριότητα αυτή, έμεινε σε αδράνεια μέχρι και πριν από 15 χρόνια, που πήρα την απόφαση να ασχοληθώ εγώ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είχαμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο με εξαγωγές, συνεργασίες και πολύ ποιοτικά προϊόντα. Το καλοκαίρι όμως, του 2023, η καταστροφική φωτιά στον Έβρο, έκαψε 221 από τις κυψέλες μας”, αναφέρει ο Γιώργος στην “ΥΧ”.
Η φωτιά στον Έβρο
Ο ίδιος πρόλαβε να σώσει 54 κυψέλες. Όπως εξηγεί, “οι φλόγες έρχονταν από παντού και προτίμησα να φύγω, σώζοντας όσες μπορούσα. Την επόμενη ημέρα, φάνηκε ότι αν δεν έφευγα εκείνη την ώρα, θα ήταν πολύ αργά, γιατί υπήρχε μόνο ένας δρόμος για να επιστρέψω. Δυστυχώς η φωτιά ήταν καταστροφική τόσο για τον αγροτικό τομέα όσο και για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, αλλά και για τις μέλισσες, γιατί υπήρχαν και άγριες, που είναι υπεύθυνες και για την επικονίαση των φυτών, οι οποίες κάηκαν και θα αποτελέσουν μεγάλη απώλεια για όλες τις καλλιέργειες.
Αυτή την στιγμή, το κράτος μας έχει δώσει ως προκαταβολή 68 ευρώ για κάθε κυψέλη. Ουσιαστικά όμως, η ζημιά είναι μεγαλύτερη, γιατί η καθεμία, έχει μέσα τις μέλισσες, το μέλι, τα κεριά. Η αξία είναι λίγο πάνω από 250 ευρώ για κάθε κυψέλη, οπότε το κόστος είναι μεγάλο. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε, έχοντας πάρει καινούργιες κυψέλες, τις οποίες ετοιμάζουμε. Πρέπει όμως να δούμε και πώς θα συμπεριφερθεί η φύση την άνοιξη, γιατί σημαντικά φυτά έχουν καεί, οπότε θα πρέπει να μετακινηθούμε σε άλλες περιοχές”.
Νομαδική μελισσοκομία και βιολογική παραγωγή
Ο Γιώργος μετακινεί τα μελίσσια του από το Σουφλί, μέχρι τον Γρανίτη Δράμας στο Νευροκόπι, παράγοντας ποικιλίες ανθόμελου, βελανιδιάς και καστανιάς. Τα τελευταία χρόνια, έχει περάσει στη βιολογική παραγωγή μελιού.Όπως τονίζει, όπου μεταφέρονται οι κυψέλες μας, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα απόσταση από καλλιεργήσιμη έκταση ή χωριό. Επίσης, πρέπει να στείλω τις συντεταγμένες από την περιοχή που βρίσκομαι στην εταιρεία που με πιστοποιεί για να ελέγξει και εκείνη ότι η απόσταση είναι επαρκής”.
Μέλι με φύλλα χρυσού
Έχοντας ως έμπνευση ένα προϊόν με φύλλα χρυσού που πωλείται στο Ντουμπάϊ, ο Γιώργος, αποφάσισε να δοκιμάσει την πρόσμιξη μελιού με τα βρώσιμα φύλλα χρυσού. Μετά από αρκετές δοκιμές και πειράματα, κατάφερε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. “Η αντίθεση στο χρώμα της βελανιδιάς με τα φύλλα χρυσού είναι εντυπωσιακή, όπως επίσης και τα ευεργητικά συστατικά από τα δύο αυτά υλικά.
Το συγκεκριμένο προϊόν, χρησιμοποιείται από εστιατόρια στη Σουηδία και τη Γαλλία, συνοδεύοντας πλατό τυριών, ενώ έχει ανταπόκριση και στην Ελλάδα”, εξηγεί. Επίσης, το μέλι βελανιδιάς που παράγει ο Γιώργος, έχει λάβει τέσσερα χρυσά βραβεία, σε διαγωνισμό στο Λονδίνο και μια πλατίνα στο Παρίσι, καθιστώντας το το μέλι με τα περισσότερα βραβεία σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος, για το 2022-2023, όπως ο ίδιος επισημαίνει.
Προώθηση σε Ελλάδα και εξωτερικό
Τα προϊόντα του Γιώργου κυκλοφορούν σε Ελλάδα σε καταστήματα και ξενοδοχεία σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, φεύγει στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γερμανία, το Λονδίνο, η Γαλλία και η Σουηδία, με την επωνυμία, “Karafyllidis family”, και το λογοπαίγνιο πάνω στην ετικέτα “Got to bee”, γίνε όπως η μελίσσα”, εξηγεί ο ίδιος, λέγοντας πως “αν ήμασταν όλοι τόσο εργατικοί όπως η μέλισσα, θα ήμασταν πλούσιοι”.
Επίσης, τα προϊόντα του, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα, https://got-to-bee.com/ Πριν από την καταστροφή, προλάβαμε να βγάλουμε το ανθόμελο και το μέλι της βελανιδιάς, ωστόσο έχουμε πει στους πελάτες μας, ότι μια μεγάλη ποσότητα μελιού έχει χαθεί, οπότε δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλους. Οι ίδιοι καταλαβαίνουν ότι η παραγωγή δεν χάθηκε εξαιτίας δικής μας κακής διαχείρισης, οπότε θέλουν να μας βοηθήσουν και να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας όταν επανέλθουμε κι εμείς”, εξηγεί.
Επόμενα σχέδια
Ο Γιώργος, έχει ως στόχο την ανασύσταση της εταιρείας του και είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει. Ετοιμάζει τις κυψέλες του για την άνοιξη, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχει το δικό του τυποποιητήριο, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια που τυποποιεί τα προϊόντα του, συνεργαζόταν με άλλο εργαστήριο.
ypaithros.gr