Το μεταναστευτικό, η Τουρκία, ενεργειακά θέματα και φυσικά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριάρχησαν στη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Σολτς στο Βερολίνο.
“Εθνική πρόοδος”, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η επενδυτική βαθμίδα, ενώ σχολίασε πως η Ελλάδα έχει την πρώτη θέση στην ταχύτερη μείωση του χρέους παγκοσμίως, και από “μαύρο πρόβατο στα χρόνια της κρίσης”, είναι πλέον παράδειγμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, έγινε σε τελείως διαφορετική βάση από ό,τι στο παρελθόν, αφήνοντας πίσω “μία περίοδο έντασης και καχυποψίας”.
Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό και κατ’ επέκταση στην ακρίβεια, σημειώνοντας πως “τα χειρότερα τα έχουμε δει”. Από τη πλευρά του, ο Γερμανός καγκελλάριος, τόνισε πως “η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ θετική πορεία ως προς την οικονομίας της” και “διαπιστώσαμε ότι και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, έχουν εμπιστοσύνη στην αντιμετώπιση του προβλήματος”.
Με δεδομένο ότι σε δύο 24ωρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα βρίσκεται στο Βερολίνο, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στον Τούρκο ηγέτη. “Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε για να κάνουμε ένα βήμα προόδου στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, που έχει δώσει μέχρι στιγμής, κάποια καλά αποτελέσματα, με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αυτό θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουε με τον Ερντογάν στην επίσκεψή του στις 7 Δεκεμβρίου”, είπε ο πρωθυπουργός, με τον καγκελάριο να συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό “τρομοκρατική οργάνωση”, που απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη Χαμάς.
Ο κ. Σολτς, πρόσθεσε πως το “Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπίσει τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου” και τάχθηκε υπέρ των “ανθρωπιστικών παύσεων” των εχθροπραξιών.
Όσον αφορά το μείζον θέμα του μεταναστευτικού, ο κ. Σολτς, ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς την Γερμανία, ενώ συζητήθηκαν αμοιβαία επωφελείς λύσεις και για τις δύο χώρες.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε πως χρειάζονται επιπλέον πόροι για τη διαχείρισή του, επαναφέροντας το θέμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για τον φράχτη στον Έβρο. “Η Αθήνα επιμένει ότι απαιτούνται επιπλέον πόροι για το μεταναστευτικό. Είναι πολύ πιθανό, κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις στα σύνορά τους, με την νέα κρίση στη Μέση Ανατολή”, είπε, καταλήγοντας πως, “η Γερμανία αναγνωρίζει την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα”.
Ο Γερμανός καγκελάριος, αναφερόμενος στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη, για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ έγιναν αναφορές και στη διεύρυνση της ΕΕ, με τον κ. Σολτς να τονίζει πως είναι υπέρ “υπό την προϋπόθεση βέβαια, οι ενδιαφερόμενες χώρες, να ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, ως κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας προς τη νότια Γερμανία, καθώς και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου στην Ευρώπη.
kathimerini.gr