Τη συγκρότηση ενός νέου ειδικού ταμείου για την απεξάρτηση των νησιών από τα ορυκτά καύσιμα και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο “Our Ocean Conference”.
Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κατά τη διάκρεια της 9ης Διεθνούς Σύσκεψης “Our Ocean Conference”, που φέτος φιλοξενείται στην Αθήνα.
Οι πόροι, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα προέλθουν από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και ανάλογα με την κυμαινόμενη τιμή του των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθουν στα 2 δισεκαττομύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα θα διατεθούν κυρίως σε έργα για τη “σύνδεση των νησιών μας με το ηπειροτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανόμενης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας” και για κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων”.
Κυβερνητικές πηγές με γνώση της υπόθεσης, ανέφεραν ότι η συμφωνία για τη χρηματοδότηση του νέου ταμείου απανθρακοποίησης μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, επετεύχθη πρόσφατα, μετά από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι σημείωσαν μάλιστα ότι το ποσό των 2 δισ. ευρώ που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνιστά συγκρατημένη εκτίμηση των χρημάτων που θα έχει στη διάθεσή της η χώρα μας, καθώς δεν συνεκτιμώνται οι προβλέψεις για πιθανή άυξηση της τιμής των δικαιωμάτων την επόμενη διετία , που θα απέφερε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ούτε συνυπολογίζονται οι επιπλέον επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν.
Ο ορίζοντας υλοποίησης των έργων που θα επιλεγούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το 2032, ενώ στις τάξεις της κυβέρνησης, επικρατεί η η αίσθηση ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενισχύσει την πρωτοβουλία GR – Eco – islands, ώστε να επεκταθεί με σταθερά βήματα, πέρα από τα πετυχημένα πιλοτικά εγχειρήματα στη Χάλκη και στην Αστυπάλαια.
Υπενθυμίζεται πως το τρίτο νησί που έχει ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία για πράσινα νησιά, είναι ο Πόρος.
Μητσοτάκης: Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα, τέλος το ψάρεμα με μηχανότρατες
Στο πλαίσιο του φετινού 9ου “Our Ocean Conference”, η διοργανώντρια Ελλάδα, ανέλαβε 21 δεσμεύσεις, ύψους 780 εκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία και την βιώσιμη αξιοποίηση των ωκεανών και των θαλασσών, με τον πρωθυπουργό, να στέκεται σε τέσσερις από αυτές.
Η πρώτη προβλέπει τη δημιουργία δύο ακόμη μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ένα στο Αιγαίο κι ένα στο Ιόνιο, με έμφαση στην προστασία θαλάσσιων θηλαστικών, άγριων πτηνών και θαλάσσιων χελωνών.
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα αυξάνει την έκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, κατά κατά 80%, “καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων μας”.
“θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους κα τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης, για την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατες, που θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, ως το 2030.
Η χώρα μας, δεσμεύτηκε ακόμη να μειώσεις έως το 2030, τα πλαστικά απορρίματα που βρίσκονται στη θάλασσα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30%, σε σύγκριση με το 2019.
iefimerida.gr
We are pleased to announce the launch of a dedicated Decarbonization Fund for our islands paid for by allowances from the European Emissions System. This fund, depending on the price of carbon, could ultimately be worth €2 billion. #OurOcean2024#OurOceanGreece pic.twitter.com/gf3C5gOcDS
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 16, 2024