Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, σε ανακοίνωση που απευθύνεται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει τα ακόλουθα:
Προς τον κ. Γκουγκουλάκη Χρήστο,
Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αλεξανδρούπολης
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
στον δήμο Αλεξανδρούπολης, έχουμε δύο περιοχές με εμφανείς τις ιδιαιτερότητές τους, συνέπεια των οποίων συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης. Η πρώτη από αυτές, είναι ορατή από τον παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης, που δίνει την δυνατότητα στον καθένα να απολαύσει το φυσικό θαλάσσιο κάλος από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σαμοθράκη, την Αίνο και τη Θάσο.
Κάθε χρόνο στους θερινούς μήνες, γεμίζουν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης από τα αυτοκίνητα, των Τούρκων και των Βουλγάρων τουριστών, στην παράκτια περιοχή μας. Από την αυξημένη τουριστική κίνηση στην Αλεξανδρούπολη, ωφελούνται σημαντικά οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, κτλ.
Η δεύτερη περιοχή, προσδιορίζεται στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Αλεξανδρούπολης, με το γνωστό Δέλτα του Έβρου να συνιστά τον μεγαλύτερο φυσικό ιχθυογεννητικό σταθμό στο Αιγαίο και στο Θρακικό Πέλαγος. Το Δέλτα του Έβρου, παράγει αλιευτικό πλούτο που η εκμετάλλευσή του διαμόρφωσε μια ανθούσα αλιευτική οικονομία.
Σε αυτές τις δύο περιοχές, αποφασίστηκε η εγκατάσταση βιομηχανικών πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας. Σε όλη την υπεράκτια ζώνη από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα έως ένα μικρό μέρος του Ν. Ροδόπης, θα έχουμε τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες, με ύψος μέχρι…280 μέτρα!!!
Ο συνολικό αριθμός αυτών, ανέρχεται σε πολλές δεκάδες. Η υλοποίηση του έργου, θα βεβηλώσει το σημερινό φυσικό κάλλος του τοπίου και θα αποτρέψει την έλευση τουριστών από τα γειτονικά κράτη.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχει δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβρη του 2023, αναφέρει μεν ότι θα επηρεαστούν τα θαλασσοπούλια (8 είδη), τα μεταναστευτικά πουλιά (34 είδη), η μεσογειακή φώκια, η πράσινη χελώνα, το δελφίνι κλπ. Παρέλειψαν όμως να αναφέρουν στη μελέτη αυτή, πώς και πόσο θα επηρεαστεί ο αλιευτικός πλούτος του Δέλτα του Έβρου, που απασχολεί εκατοντάδες ψαράδες του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ήδη στα πλαίσια της διαβούλευσης, κατέθεσαν τις αρνητικές απόψεις τους, οι παρακάτω δημόσιοι φορείς:
- Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (για περιβαλλοντικούς λόγους).
- Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (για περιβαλλοντικούς λόγους).
- Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης
- Το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης στις 18 Αυγούστου, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.
Η Δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης, που εκπροσωπεί όλους τους δημότες, νομιμοποιείται αφενός μεν να δραστηριοποιηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, που είναι έννομο αγαθό όλων των πολιτών, αφετέρου δε, να συμπαρασταθεί έμπρακτα στους φορείς που ωφελούνται από την τουριστική δραστηριότητα, καθώς και στους δημότες ψαράδες, που απασχολούνται στην αλιεία.
Προτείνουμε για τον σκοπό αυτό, να πραγματοποιηθεί μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα λάβει υπόψη της, τις απόψεις των φορέων, για να εκδοθεί ψήφισμα του δήμου Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με το οποίο θίγεται οικονομικά και περιβαλλοντικά, αν εγκατασταθούν τα υπεράκτια τερατώδη αιολικά πάρκα.