Ο Παύλος Μιχαηλίδης, ανεξάρτητος δημοτικός συμβουλος, σε άρθρο του αναφέρεται σε εύλογες ερωτήσεις, αναφορικά με τον LNG και τους πιθανούς κινδύνους για το θαλάσσιο πλούτο και την αλιεία του Θρακικού πελάγους και οι οποίες, ενόψει της έναρξης εργασιών εγκατάστασής του στην περιοχή μας, παραμένουν αναπάντητες.
Δείτε αναλυτικά το άρθρο του κ. ΜΙχαηλίδη
Στους κόλπους Στρυμωνικού, Καβάλας και ιδιαίτερα στο Θρακικό Πέλαγος, οφείλεται το 1/3 των συνολικών αλιευμάτων της χώρας. Με απλά λόγια η θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία της χώρας και αυτό έχει να κάνει τόσο με την υφαλοκρηπίδα που είναι πολύ εκτεταμένη στο Θρακικό πέλαγος, όσο και με τα νερά των ποταμών που ενισχύουν πάρα πολύ την παραγωγικότητα του οικοσυστήματος.
Εξετάζοντας κανείς με προσοχή την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων εγκατάστασης και λειτουργίας του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης (δεν υπάρχει καμία επικαιροποίηση από το 2013), θα προσέξει τα εξής:
Δεν γίνεται καμία αναφορά στις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή από την θανάτωση όλων των οργανισμών που θα περιέχονται στους 31 εκ τόνους θαλασσινού νερού (σελ 13) και μετά θα προστίθεται ετήσια 1,5 τόνος υποχλωρίτη «για αποφυγή ανάπτυξης φολίδας ή διάβρωσης των μεταλλικών επιφανειών» (σελ 18) στη συνέχεια «θα θερμαίνει το ΥΦΑ μέσω μεταλλικών επιφανειών σε μια μονάδα ανοιχτής εσχάρας και θα επιστρέφει στη θάλασσα κατά 7ο χαμηλότερη θερμοκρασία» και βέβαια θα απορρίπτεται στη θάλασσα (μαζί με τον υποχλωρίτη και τον χαλκό που έχει εισαχθεί).
Μοιραία λοιπόν γεννιούνται, μια σειρά από ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα εδώ και χρόνια.
Υπάρχει κάποια μελέτη σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην αλιεία από τη θανάτωση όλων των οργανισμών που περιέχονται στα 31 εκ. τόνοι θαλασσινού νερού/έτος;
Έχει υπολογιστεί ο αριθμός ή η ποσότητα των οργανισμών που θα θανατωθούν;
Από ποιο μέγεθος και κάτω θα είναι οι οργανισμοί που θα «αναρροφούνται από τη θάλασσα» από τη «μονάδα ανοιχτής εσχάρας»? (σελ 13).
Αξίζει να σημειωθεί πως το θαλασσινό νερό, ειδικά στο Θρακικό Πέλαγος περιέχει υψηλές ποσότητες ζωοπλαγκτού, ιχθυοπλαγκτού, ιχθύδια, νεαρά κεφαλόποδα, δεκάποδα, κλπ στα οποία οφείλεται η υψηλή αλιευτική απόδοση της περιοχής.
Έχουν εξεταστεί οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από το μεθάνιο που θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα, γνωστό ως «methane ship» και αφορά το άκαυστο μεθάνιο σε ποσοστό περίπου 2%;
Τα περισσότερα από τα ζητήματα αυτά έχουν επισημανθεί σε ημερίδες, σε δημόσιες τοποθετήσεις δικές μου αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων εδώ και μια δεκαετία, πλέον όμως γίνονται εξαιρετικά επίκαιρες μια και ο πλωτή πλατφόρμα του LNG αναμένεται (από επίσημες δηλώσεις) να έρθει και να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη σε διάστημα 3-6 μηνών.
Ως επίλογο αναφέρω, πως τον Μάρτιο του 2016 είχα υποβάλλει σχετικό για το έργο γραπτό ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ/Δ/ΝΣΗ ΕΑΡΘ/τμήμα Βιομηχανιών.
Σε αυτό αναφερόμουν με σαφήνεια σε μια σειρά στοιχείων από τα οποία προέκυπτε η αναγκαιότητα για εξ αρχής νέα διαδικασία για την «Έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων εγκατάστασης και λειτουργίας του Ανεξάρτητου Σταθμού Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης» σύμφωνα με την νέα ισχύουσα νομοθεσία και πως η εν θέματι πρώτη Απόφαση δεν θα μπορούσε πλέον να ισχύει, με τελικό αποτέλεσμα να λάβω μια εντελώς ασαφή απάντηση.