Τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Μάκρης, Δημοσθένη Χατζηνικολάου, τον συναντήσαμε να κόβει τα καμένα δέντρα, να ραντίζει και να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη νέα σοδειά. Μιλώντας στο evrospost.gr, μας ανέφερε τα εξής:
Πως προχωρούν οι αποζημιώσεις για τα καμένα δένδρα. Λάβατε τα χρήματα από την πολιτεία;
Μεχρι στιγμής έχουμε λάβει ήδη, το 50% απο τις συνολικές αποζημιώσεις που μας έχουν πει από το κράτος.
Πώς είναι φέτος η παραγωγή σε σχέση με πέρσι;
Για την παραγωγή, είναι ακόμη νωρίς να έχουμε μια πρώτη εικόνα ειδικότερα για την περιοχή μας. Για φέτος, είμαστε προς το παρόν σε αναμονή. Τώρα ξεκίνησαν να ανθίζουν τα δέντρα. Θα γνωρίζουμε στο τέλος του χρόνου, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Πιστεύετε πως θα είναι καλύτερη η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι;
Το ευχόμαστε κι ευελπιστούμε, ότι θα έχουμε καλύτερη σοδεία φέτος, καθώς είχαμε αρκετές βροχές.
Ακούμε ότι νοθεύεται το ελαιόλαδο. Πώς μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής και να αγοράζει 100% γνήσιο λάδι;
Αυτό είναι δύσκολο. Πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής από λάδι και να είναι σίγουρος για τον παραγωγό από όπου το αγοράζει, καθώς κυκλοφορεί πολύ χλωροφύλη. Δηλαδή παίρνουν οτιδήποτε, προσθέτουν χλωροφύλη, δίνουν χρώμα λαδιού και το πουλάνε για γνήσιο λάδι.
Έχει γεμίσει η περιοχή με λάδι Μάκρης, που όμως δεν είναι το γνήσιο λάδι Μάκρης. Στην πραγματικότητα, είναι κακής παραγωγής λάδι. Και φυσικά, είναι επιζήμιο για την υγεία. Θα μπορούσε για παράδειγμα να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο.
Για δειγματοληψία;
Το ελαιόλαδο της Μάκρης, έχει την ονομασία Π.Ο.Π. λαδιού. Για την Π.Ο.Π. λαδιού, πρέπει να βρούμε τα δέντρα που να αντιστοιχούν στο λάδι Μάκρης. Τα φυτώρια ανά την Ελλάδα δεν το έχουν αυτό και προσπαθούν να πλασάρουν οποιαδήποτε άλλη ποικιλία σαν Μάκρης.
Τώρα γίνεται μία έρευνα, με σκοπό να βρεθούν οι διαφορές που έχει το λάδι της Μάκρης, από αυτό της Μαρώνειας, ή της Σαμοθράκης, για να μπορέσουν να βγάλουν την ποικιλία ακριβώς όπως είναι, ώστε να πάρουν την ονομασία ακριβώς, όπως είναι στον χάρτη.