Φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ αναφέρουν σε ψήφισμά τους τις επιπτώσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων και λαμβάνουν πρωτοβουλία ενάντια στο μείζον θέμα της “Πράσινης Ανάπτυξης” της περιοχής μας.
Μέχρι σήμερα έχουν προβληθεί κατά κόρον τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Ας δούμε πως περιγράφεται από την κίνησή μας η άλλη πλευρά που έχει αποσιωποιηθεί συστηματικά.
- Με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. (ανανεώσιμε πηγές ενέργειας) επιτρέπεται η χωροθέτηση αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες) σε όλη την επικράτεια με εξαίρεση περιορισμένες περιπτώσεις τις «κατηγορίες ζωνών αποκλεισμού»
- Το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις Α.Π.Ε. δεν προβαίνει σε καμία εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας (3ηΑρχή της Βιώσιμης Ανάπτυξης Ν. 2077/1992) τόσο για τις περιοχές αιολικής προτεραιότητας, όσο και για τις περιοχές αιολικής καταλληλόλητας.
- Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρακάμπτουν – αποσιωπούν τη νομική προστασία του τοπίου (Ν. 3827/2010) (Περίπτωση Αγράφων)
- Στο όνομα της «πράσινης ενέργειας» οι επιχειρηματίες παραβλέπουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και καταστρέφουν νησιά, ξεκοιλιάζουν βουνά, δημιουργούν βιομηχανικά πάρκα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Όταν διαμαρτύρονται και αντιδρούν οι πολίτες, επεμβαίνουν τα ΜΑΤ με άγρια καταστολή, απαγόρευση κυκλοφορίας (για 2 ημέρες) και μηνύσεις (περίπτωση της Τήνου).
- Αν επισκεφθεί κάποιος την ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), δεν θα βρει βουνοκορφή που να μην έχει παραχωρηθεί και δεσμευτεί για αιολικό πάρκο (ανεμογεννήτριες) ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου.
- Σχεδιάζονται και χωροθετούνται βιομηχανικά πάρκα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε βουνά και μικρά νησιά. Για τις περιοχές αυτές όμως ισχύει η 7ηΑρχή Βιώσιμης Ανάπτυξης. (η αρχή της ήπιας ανάπτυξης των ευπαθών οικοσυστημάτων). (Ν. 2077/1992). Προφανώς ένα βιομηχανικό πάρκο αιολικής ενέργειας δεν συνιστά ήπια ανάπτυξη, ως εκ τούτου οι τοπικές κοινωνίες δίκαια αντιδρούν και διαμαρτύρονται.
- Οι πολίτες δικαιολογημένα διαμαρτύρονται και αντιδρούν στην προοπτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών για λόγους χωροθέτησης, αλλά και για καθαρά οικονομικούς λόγους (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός) για παράκαμψη της νομοθεσίας, για προστασία των αρχαιολογικών χώρων, για προστασία του φυσικού τοπίου, για προστασία σπάνιων αρπακτικών που προστατεύονται, για λόγους αισθητικής.
- Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές με υψόμετρο 1700-2000μ. προστατευόμενων περιοχών κακοποιεί το ορεινό τοπίο, αντιτάσσεται στον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό, βλάπτει τις προοπτικές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτά αφορούν περιοχές που είναι σε απόσταση αναπνοής από τον περίφημο Εθνικό δρυμό της Οίτης. Αυτά τα υψόμετρα 1700 – 2100 σε άλλες χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία η Ιταλία είναι απαγορευτικά για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες. Στην Ελλάδα είναι κατάλληλα για ανεμογεννήτριες από το κράτος και τους επιχειρηματίες.
- Η Ελλάδα ως ορεινή χώρα έχει την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στην Ευρώπη και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα το αντιστρατεύονται οι επιχειρηματίες επενδυτές και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τα αιολικά πάρκα.
- Ήδη η αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών αμφισβητείται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες που αναστέλλουν τις εγκαταστάσεις τους καθώς και την λειτουργία αυτών που υπάρχουν.
- Στη διάρκεια των μνημονίων δαπάνησε το Ελληνικό Δημόσιο 6 δις € για επιδότηση των ανεμογεννητριών. Παρ’ όλα αυτά συνεχίσαμε την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα πυρηνικά εργοστάσια στο Κοσλοντούι της Βουλγαρίας.
- Λόγω του μεταβλητού τρόπου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά), οι θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Εθνικού Δικτύου, λειτουργούν πάντα υποστηρικτικά για να καλύψουν τα πολύ συχνά φαινόμενα «ασυνέχειας» των μεταβλητών ΑΠΕ. Δηλαδή υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μόνο όταν φυσάει και όταν έχει ηλιοφάνεια. Άλλωστε, χωρίς την ύπαρξη θερμικών μονάδων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, λιγνίτης) είναι αδύνατη η ύπαρξη μονάδων ΑΠΕ.
- Η χώρα μας δεσμεύθηκε να παράγει έως το 2030 από τα αιολικά πάρκα 7,05 GW. Το 2020 έφθασε στα 3.11GW. Αν προστεθεί στο ποσό αυτό η παραγωγή των σταθμών που πήραν άδεια, φθάνουμε στα 8.83GW. Αν εγκριθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν και βρίσκονται στον χάρτη της ΡΑΕ (1838 αιτήσεις) με συνολικό παραγόμενο δυναμικό35,36 GW, τότε θα υπερβούμε τον στόχο κατά 502%.
Στη Νότια Καρυστία της Εύβοιας έχουμε σήμερα 47 αιολικά πάρκα με 500 ανεμογεννήτριες και η περιοχή έγινε ένα απέραντο εργοτάξιο. Εκεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura και ΖΕΠ έχουμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση ανεμογεννητριών. Εκεί έχουμε ολική καταστροφή σε περιοχή προστασίας της φύσης και είναι εμφανής η ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, τουρισμός).
Αν θέλουμε να μην επεκταθεί αυτή η καταστροφική επένδυση της Νότιας Καρυστίας σε όλη της χώρα και φυσικά στην περιοχή μας (ΑΜΘ), θα πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και ειρηνικά όπως ακριβώς έγινε και γίνεται σε όλη τη χώρα.
Στην πρωτοβουλία αυτή έχει θέση κάθε ενεργός πολίτης και κάθε συλλογικότητα. Εξ άλλου σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός».
Αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας οφείλουμε να μην το απεμπολήσουμε.
Μέλημα της πρωτοβουλίας μας είναι:
- Να μην δεχθεί το κράτος νέες αιτήσεις για αιολικά πάρκα με την υφιστάμενη διαδικασία.
- Δεδομένου ότι έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος των 7,03GW, οι 1838 αιτήσεις για νέες επενδύσεις να μην εξετασθούν.
- Το ειδικό πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανεμογεννήτριες που ισχύει σήμερα να αποσυρθεί.
- Νέες μικρές εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας που εξυπηρετούν αποκλειστικά την τοπική κοινωνία στα όρια μίας κοινότητας να εγκρίνονται μόνον εφόσον αυτή η κοινωνία το αποφασίσει με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες και πιστή εφαρμογή των όρων και προϋποθέσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
- Να γίνεται απεγκατάσταση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου της ανεμογεννήτριας μετά την λήξη του συμβολαίου της.
Συνυπογράφοντες του ψηφίσματος.
- Πρωτοβουλία Ροδόπης ενάντια στο νέο αντι-περιβαλλοντικό νόμο
- Οικολογική Ομάδα Ροδόπης
- Σπορίτες Ροδόπης
- Οικολογική Εταιρία Ν. Έβρου
- ΟΠΑ Ορειβατική Παρέα Αλεξανδρούπολης
- Πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος Ν. Καβάλας
- Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου
- Κοιν.Σ.Επ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας «Ανθρώπου Φύσις» Δράμα
Διαβάστε περισσότερα για τον Έβρο ΕΔΩ