Εύκολο ριζότο με γαρίδες και μοναδικά αρώματα.
Χρόνος Προετοιμασίας: 30΄, Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρες 20 λεπτά, Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολη, Μερίδες: 3
Υλικά
- 125g Βούτυρο
- 650g γαρίδες μεγάλες ολόκληρες με το κέλυφος
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 200g ρύζι καρολίνα
- 100ml λευκό κρασί
- 1 κούπα τοματίνια
- 10 φύλλα βασιλικού
- Ξύσμα από 1 λάιμ
- Μισή κούπα γκράνα τριμμένη σε πούδρα 80g (προαιρετικά)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος
- 1 ½ λίτρο νερό
Εκτέλεση
Αφαιρούμε το κεφάλι από τις γαρίδες (δεν το πετάμε, θα το χρειαστούμε αργότερα για τον ζωμό) και τις καθαρίζουμε από το τσόφλι
Κόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με 1 ½ λίτρο νερό, τα κεφάλια από τις γαρίδες, τον αστεροειδή γλυκάνισο και 2 σκελίδες σκόρδο
Αφήνουμε τον ζωμό να μαγειρευτεί για 30 λεπτά και μόλις βράσει τον στραγγίζουμε σε μια καθαρή κατσαρολά για να μπορούμε να τον ρίξουμε στο ριζότο χωρίς υπολείμματα
Βάζουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι μας με 1 κ.σ. Βιταμ και προσθέτουμε το ρύζι (ιδανικά καρολίνα)
Καβουρντίζουμε το ρύζι για 2 λεπτά, σβήνουμε με λευκό κρασί και ανακατεύουμε
Για να χυλώσει το ριζότο ευκολότερα, προσθέτουμε 1 κ.σ. ωμό ρύζι αφού το σπάσουμε στο γουδί και σβήνουμε με λευκό κρασί
Μαγειρεύουμε το ρύζι για 15 λεπτά και μόλις βλέπουμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε ζωμό
Ψιλοκόβουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τα ντοματίνια και δυο λεπτά πριν ετοιμαστει το ρύζι τα ρίχνουμε μέσα στο ριζότο.
Προσθέτουμε ξύσμα λαιμ φρέσκο βασθιλικό 2 κουτ βούτυρο και αναδεύομε
Tips
- Εκτός απο την ποικιλία ρυζιού Arborio, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ριζότο και carnaroli ή vialone nano. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες βοηθούν το ριζότο να χυλώσει σωστά και να έχει τέλεια κρεμώδη υφή.
- Αντί για κρασί μπορείτε να σβήσετε με ούζο ή τσίπουρο, που ταιριάζει πολύ στα θαλασσινά
- Το βούτυρο και το τυρί τα προσθέτουμε πάντα στο τέλος και πάντα εκτός φωτιάς.
vitam.gr