Η κα. Μαρία Παπαθανασίου, εκπρόσωπος του Συλλόγου “Βιώσιμη Σαμοθράκη” και του Κινήματος Πολιτών, μιλάει στην τηλεόραση του maronnews.gr, για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο νησί και εξηγεί του λόγους, για τους οποίους, κάτοικοι της Σαμοθράκης, εναντιώνονται σε αυτή.
Οι λόγοι:
- Έχουν χαρακτηριστεί πιλοτικά, αναμένεται να εγκατασταθούν σε πολύ σύντομο χρονικά διάστημα, ενώ δεν προβλέπεται να γίνουν ειδικές οικολογικές αξιολογήσεις για την εγκατάστασή τους.
- Έχει προκύψει αυτό φυσικά ερήμην μας και υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που ανησυχοούμε για την εγκατάσταση αυτή.
- Η Σαμοθράκη είναι ένα παρθένο μέρος. Το νησί κινείται τα τελευταία χρόνια σε προσανατολισμό για να ενταχθεί στο πρόγραμμα “Man and biosphere” της UNESCO. Αποτελεί έναν από τους τελευταίους παράδεισους στη γη και φοβόμαστε για τις επιπτώσεις αυτού του υπεράκτιου αιολικού πάρκου.
- Το ύψος των ανεμογεννητριών είναι μεγάλο, η έκταση που καταλαμβάνει πάρα πολύ μεγάλη στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού μας. Είναι ένα πάρκο 600 MW. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για περίπου 40 ανεμογεννήτριες, σε απόσταση από την ακτή 1800 μέτρα.
- Η Σαμοθράκη είναι ένας προορισμός, για τους επισκέπτες εναλλακτικός. Οι τουρίστες, έρχονται εδώ για να ησυχάσουν και να βρουν την ηρεμία. Σαφώς, δεν είναι ένας τόπος για να μετατραπεί σε βιομηχανική εγκατάσταση.
- Υπάρχουν ζώνες προστασίας. Το περισσότερο μέρος και του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της στεριάς, είναι περιοχή NATURA, που προστατεύεται για την βιοποικιλότητα, για το βυθό, τα πτηνά, την πανίδα τη χλωρίδα.
- Είναι σαφές, ότι πλήττεται η αλιεία. Πρόκειται για ένα από τα δύο πάρκα στην Ελλάδα, που προβλέπει σταθερής έντασης ανεμογεννήτριες. Μιλάμε δηλαδή για ένα μπετόν, που θα μείνει στο βυθό για πάντα. Μας ανησυχεί τι επιπτώσεις θα έχει και στο βυθό, τη βιοποικιλότητα και στους κατοίκους, γιατί εγκαθίστανται πάρα πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή.
- Οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες, επιλέγουν να έρθουν για το ιδιαίτερο φυσικό κάλος.
- Όλα αυτά, καταπατούνται με ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θέλει να εγκαταστήσει ένα πάρκο χωρίς να κάνει περαιτέρω ειδικές οικολογικές αξιολογήσεις
- Η εγκατάσταση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη, χαρακτηρίζεται πιλοτικό έργο, που αφήνει κανείς να εννοηθεί πως πρόκειται για 2-3 ανεμογεννήτριες. Στην περίπτωσή μας όμως, η έκταση που καταλαμβάνεται, είναι ίδια με την έκταση του νησιού μας. Μπροστά από το νησί μας δηλαδή, θα τοποθετήσουμε ακόμα ένα νησί με ανεμογεννήτριες.