Η περιοχή του Έβρου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση των νερών του ποταμού Άρδα. Ο Άρδας, ένας παραπόταμος του Έβρου, έχει αποτελέσει κεντρική πηγή άρδευσης για την τοπική αγροτική παραγωγή εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, με τη λήξη της συμφωνίας διαχείρισης των υδάτων με τη Βουλγαρία (στις 9/7/2024), η αβεβαιότητα κυριαρχεί στους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες.
Το ιστορικό της συμφωνίας και η σημασία της
Η συμφωνία του 1964 για τη διαχείριση των νερών του Άρδα αποτέλεσε βασικό πυλώνα για την αγροτική παραγωγή στον νομό Έβρου. Το νερό από τον Άρδα εξασφαλίζει την άρδευση 220.000 στρεμμάτων γης, υποστηρίζοντας καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, βαμβάκι, ρύζι και άλλες. Επιπλέον, συμβάλλει στη διατήρηση του υδροφόρου ορίζοντα και του οικοσυστήματος του ποταμού Έβρου.
Η συμφωνία αυτή εκπνέει στις 9 Ιουλίου 2024 και οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωσή της βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι Βούλγαροι ζητούν πρόσβαση στα ελληνικά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ως αντάλλαγμα για την ανανέωση της συμφωνίας, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει. Ενα από τα κύρια προβλήματα είναι η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να συνδέσει την παροχή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) με την ανανέωση της συμφωνίας για τα νερά του Άρδα.
Το 2022, η Ελλάδα παρείχε φυσικό αέριο στη Βουλγαρία χωρίς να διεκδικήσει την ανανέωση της συμφωνίας, γεγονός που δείχνει την παραμέληση αυτού του σημαντικού ζητήματος. Ενα επιπλέον σημείο πίεσης είναι η συμμετοχή της Bulgartransgaz στην εγκατάσταση του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή η υποδομή έχει στρατηγική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης για την ανανέωση της συμφωνίας των νερών.
Οι αγρότες του βόρειου Έβρου έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκμεταλλευτεί επαρκώς αυτή τη σύμπραξη για να επιτύχει ευνοϊκούς όρους στις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά οι αγρότες του βόρειου Έβρου έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για τη λήξη της συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης, τονίζει ότι η αβεβαιότητα για το νερό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την παραγωγή. «Αν οι Βούλγαροι μάς κόψουν το νερό, η παραγωγή θα αρχίσει να χάνεται», προειδοποιεί.
Οι αγρότες βρίσκονται σε άγνοια για το μέλλον τους, με την κυβέρνηση να επιδεικνύει αδιαφορία για τα προβλήματά τους. Βέβαια οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά παραμένουν άκαρπες, με τους Βούλγαρους να συνεχίζουν να ζητούν νέα ανταλλάγματα, καθιστώντας δύσκολη την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας.
Οι τοπικές κοινότητες και οι αγρότες ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει πιο δυναμικές πρωτοβουλίες. Μια πρόταση είναι η σύνδεση της ανανέωσης της συμφωνίας για το νερό με την ένταξη της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν, που δεν έχει ακόμη κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για τη Βουλγαρία.
Παράλληλα, η υλοποίηση έργων υποδομής για τη μείωση της εξάρτησης από τα βουλγαρικά νερά αποτελεί ακόμη μια στρατηγική λύση. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε έργα που θα απελευθερώσουν και τις δύο πλευρές από αυτήν την εξάρτηση, εξασφαλίζοντας την υδάτινη επάρκεια της περιοχής. Εν κατακλείδι το ζήτημα των νερών του Άρδα αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την τοπική οικονομία και το οικοσύστημα του Έβρου. Η έλλειψη συντονισμένης δράσης και στρατηγικής από την ελληνική κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αβεβαιότητα και ανησυχία.
Οι αγρότες και οι τοπικές κοινότητες ζητούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για την εξασφάλιση της αναγκαίας υδάτινης πηγής, ενώ η σύνδεση της ανανέωσης της συμφωνίας με άλλα στρατηγικά ζητήματα, όπως η ένταξη της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν και η εκμετάλλευση της συμμετοχής της Bulgartransgaz στο FSRU Αλεξανδρούπολης, μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την επίλυση του προβλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να αναλάβει πιο συντονισμένες δράσεις για να διασφαλίσει το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και την περιβαλλοντική σταθερότητα της περιοχής.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” στις 8 Ιουνίου 2024