Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, μιλώντας στο evrospost.gr, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Evros – Pass και τη μη συμμετοχή σε αυτό του προορισμού της Σαμοθράκης, στο οδικό δίκτυο και στο έργο ανακατασκευής και αναβάθμισης του Κέντρου Υγεία του νησιού.
Γνωρίζετε γιατί δεν εντάχθηκε η Σαμοθράκη στο Evros – Thessaly Pass;
Μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, όπου κάηκαν 1.000.000 στρέμματα στον νότιο Έβρο, έγινε μια τεράστια καταστροφή σε τμήματα των δύο δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Παράλληλα, σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές ήταν οι επιπτώσεις και για το νησί της Σαμοθράκης. Σ΄εμάς, συνέβη το εξής: υπήρξε βλάβη στα ηλεκτροφόρα καλώδια και έτσι η Σαμοθράκη έμεινε δύο εικοσιτετράωρα (από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου), χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η περίοδος εκείνη ήταν το αποκορύφωμα της μικρής τουριστικής περιόδου. Πολλοί δεν μπορούσαν, να πληρώσουν με κάρτα, να φάνε, να μιλήσουν με τους ανθρώπους τους, δεν είχαν νερό, οπότε όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα. Μεγάλο μέρος των ανθρώπων αυτών, διέκοψε τις διακοπές του κι έφυγε άρον – άρον.
Υπήρξαν ωστόσο και πολλά κοινωνικά θέματα. Όσοι ασθενείς χρειαζόντουσαν το ρεύμα για τις θεραπείες τους, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, πχ. όσοι έκαναν θεραπείας αποκατάστασης, αιμοκάθαρσης. Μεγάλη ζημιά, είχαν και οι επιχειρηματίες διαμονής αλλά και εστίασης, οι οποίοι έπρεπε να πετάξουν μεγάλο μέρος των εμπορευμάτων και των προμηθειών τους, λόγω έλλειψης ρεύματος.
Γι΄αυτό το λόγο, θα περίμενε κανείς, ανάμεσα στις περιοχές του Evros Pass, να συμμετέχει και η Σαμοθράκη, όπως και άλλες περιοχές. Είναι κάτι που θεωρώ παράλειψη, η οποία όμως νομίζω πως μπορεί να τακτοποιηθεί. Βέβαια δεν ήμασταν πυρόπληκτοι, αλλά υπήρξε αντικειμενικό γεγονός που είχε μεγάλη οικονομική ζημιά σαν συνέπεια. Εγώ θα πρότεινα κι όλος ο Έβρος να συμπεριληφθεί.
Τι έχετε να μας πείτε για την κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Σαμοθράκη;
Από τεχνικής πλευράς δεν γνωρίζω, όμως βλέπω τον κόσμο να διακατέχεται από μια ανησυχία και προβληματισμό. Πρόκειται για μια παρέμβαση, που θα αλλάξει την εικόνα του νησιού και πιθανόν να υπάρξουν συνέπειες. Όταν θα έρθει το θέμα, σκοπεύω να το δω στο συμβούλιο και να κινηθώ ανάλογα.
Απ΄ό,τι γνωρίζουμε, πρόκειται για εγκαταστάσεις μεγάλου μεγέθους, που θα επηρεάσουν την πανίδα μιας περιμέτρου. Αν προσθέσουμε τώρα τους περιορισμούς στο Θρακικό, το θέμα του LNG, τα θέματα με τους ψαράδες, τα θέματα που θα προκύψουν με τα εθνικά πάρκα, υπάρχει ένα ποσοστό παράκτιας αλιείας στο νησί, η οποία πλήττεται ραγδαία και πάρα πολύ. Οι άνθρωποι αυτοί τα βγάζουν πάρα πολύ δύσκολα πέρα σε αυτό το επάγγελμα. Οι περιορισμοί τους κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη.
Αυτές οι επεμβάσεις, έχουν ένα μόνιμο χαρακτήρα και δημιουργούν προβλήματα, για αυτό υπάρχει ανησυχία διάχυτη και στους αλιείς αλλά και στην τοπική κοινωνία. Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση σε όλους μας.
Για το οδικό δίκτυο προς τον Κήπο
Ο δρόμος αυτός, προς τον Κήπο, δεν είναι έτοιμος ακόμη και σήμερα. Ξεκίνησαν διαβρώσεις το 2014. Με το χρόνο αυτό, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο και οι ζημιές πολλαπλασιάζονται με ρυθμό γεωμετρικής προόδου. Από το 2017 και μετά, από την πλημμύρα και μετά, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Συμπεριλήφθηκε το έργο, ως μέρος μελέτης από την Εγνατία Οδό για την αποκατάσταση. Είναι μια σύμβαση μεταξύ δήμου, Εγνατίας Οδού και του υπουργείου Υποδομών.
Είναι μια μελέτη, η οποία μας καθυστέρησε πολλά χρόνια, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη παραδοθεί, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Φέτος διαπιστώσαμε ότι οι μελέτες ακόμη δεν είναι έτοιμες, αλλά παρακολουθώ πολύ στενά και εντατικά το θέμα και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τουλάχιστον οι τεχνικές μελέτες θα γίνουν, θα έχουν ολοκληρωθεί. Έ
Τον περασμένο Απρίλιο, πήγα στη Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε για το θέμα. Επιστρέφοντας, έκανα αίτημα στην Εγνατία Οδό, ώστε να γίνει με ασφάλεια όσο γίνεται η διέλευση των πολιτών προς την παραλία . Η αυτοψία έγινε πριν το Πάσχα. Ήρθε εδώ μηχανικός, πιστοποιημένος ελεγκτής της ασφάλτου και το πόρισμα ήταν η άμεση απαγόρευση της διέλευσης από ένα σημείο και μετά. Αυτό κάναμε. Είναι μια βίαια απόφαση, που δεν αρέσει, συγχρόνως όμως, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για τους επισκέπτες, αλλά και για τους ανθρώπους του νησιού. Να μην οδηγούν στο δρόμο ανυποψίαστα και βρεθούν σε κίνδυνο. Πρέπει να τους προστατέψουμε.
Για τις εργασίες στο Κέντρο Υγείας
Το έργο ανακατασκευής και αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, που υπέστη σοβαρές ζημιές το 2017, από τις πλημμύρες, έχει διακοπεί λόγω των συμπληρωματικών εργασιών που χρειάζονται. Προέκυψε μια ανάγκη χρηματοδότησης, το έργο κοστολογείται αρκετά, με 500.000 ευρώ επιπλέον.
Πρόκειται για μία συμπληρωματική ενδιάμεση παρέμβαση ενίσχυσης της παλαιάς τοιχοποιίας του Κέντρου υγείας του νησιού, το οποίο αυτό το διάστημα, ανακατασκευάζεται.
Αναζητούμε πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να συνεχιστεί το έργο. Δεν είχε προβλεφθεί στην αρχή. Πρέπει να λυθεί αυτό το πρόβλημα για να μπορέσει να συνεχιστεί. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια ΑΜΘ και σε επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό που χρειάζεται για να συνεχιστεί.
Είχαμε την αίσθηση ότι δεν το παρακολουθούσε κανείς μέχρι τώρα και ότι τα πράγματα εξελισσόταν μόνα τους. Μόνα τους όμως, δεν μπορούν να γίνουν. Το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Τώρα ασχολούμαι συγκεκριμένα με αυτό το θέμα.