Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο “Ενίσχυση του Δημοσίου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων”.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων.
Η συζήτηση για το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημιου Θράκης, την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και την εν γένει ενίσχυση των ΑΕΙ, αναμένεται να επικεντρωθεί στις διατάξεις που αφορούν την εγκατάσταση παραρτημάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Σκοπός του συγκεκριμένου μέρους του νομοσχεδίου, είναι “η ρύθμιση της αδειοδότησης, εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα παραρτημάτων μητρικών ιδρυμάτων, υπό τη μορφή Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), κατά τρόπο σύμφωνο με τον συνταγματικό προορισμό της ανώτατης εκπαίδευσης.
Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, “η λειτουργία των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε., συμβάλει αφενός μεν στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης, θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας, αφετέρου δε στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας, κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανώτατης εκπαίδευσης. Επιπλέον, επιδιώκονται η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, η κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, η αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, η ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα τους.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, και στη γνώμη της αντιπολίτευσης ότι το επίμαχο έρος του νομοσχεδίου παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός, κυρ. Πιερρακάκης, επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που “χρειάζονται φυσικές αναγνώσεις και όχι λιτανείες”.
Όσο για την πρόθεση εισηγητών της αντιπολίτευσης, να καταθέσουν ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, ο κ. Πιερρακάκης, παρατήρησε ότι η αντιπολίτευση δεν δικαιώθηκε σε καμία από τις 45 ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε από το 2019. Οι απόψεις όλων μας θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών, είπε ο υπουργός Παιδείας.
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΚΟ “Νίκη”
Αίτηση αντισυνταγματικότητας επί του μέρους που αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια. Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ.Τζάκρη, κατά παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι,Δημοσίου Δικαίου, ενώ τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ, έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων και δεν περιέχουν εγγυήσει υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας, κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η ΚΟ “Νίκη”.
Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλ. Τσακαλώτος, πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Πλεύση Ελευθερίας, “να καταθέσουμε απο κοινού πρόταση δυσπιστίας”. Νωρίτερα, το ίδιο είχε πράξει και ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.
Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας, θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ