Την επέκταση και στη Σαμοθράκη του ειδικού σχήματος στήριξης των επιχειρήσεων του Έβρου που επηρεάστηκαν από την περσινή πυρκαγιά και την ικανοποίηση του αιτήματος του δήμου Σουφλίου για την επέκταση των εμπορικών παραγωγικών χρήσεων του δήμου στο πλαίσιο των ορίων της περιοχής Natura – διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ οικονομικής δραστηριότητας και σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος – ανακοίνωσε χθες από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Όπως διευκρίνησε ο ίδιος, οι εν λόγω αποφάσεις, μαζί με τη δημοσίευση της ΚΥΑ σε σχέση με το Evros και Thessaly Pass, αποδεικνύουν τη συνέπεια της κυβέρνησης στην εκπεφρασμένη δέσμευσή της να στηρίξει τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές.
Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο Grecotel στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σκέρτσος, εξήγησε τη σημειολογία των περιοχών που επισκέφθηκε από νωρίς το πρωΐ σε όλο τον νομό. Όπως είπε, οι Καστανιές οι οποίες προ τετραετίας δέχθηκαν την υβριδική επίθεση, το νέο τμήμα του φράχτη στο Σουφλί και ο νέος σταθμός μέτρησης υγροποιημένου και αεροποιημένου φυσικού αερίου που συνδέεται με τον πλωτό σταθμό FSRU στον δήμο Αλεξανδρούπολης, είναι ενδεικτικός του επιτελούμενου κατά την τελευταία πενταετία σημαντικού κυβερνητικού έργου της Ν.Δ. και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Αναφορικά με την επέκταση του φράκτη, σημείωσε ότι είναι ένα έργο που δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας όχι μόνο στους Εβρίτες αλλά και στους Έλληνες και στην Ευρώπη. Ένα έργο που όπως είπε “δυστυχώς στην Ευρώπη πολεμήθηκε από κάποιες Ελληνικές πολιτικές δυνάμεις κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε στη κρίσιμη κάλπη της Κυριακής, όπου πρέπει να ψηφίσουμε εθνικά, ευρωπαϊκά, με υπευθυνότητα για την πολιτική δύναμη εκείνη – τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη – που ξέρει να διαπραγματεύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να εξασφαλίζει πόρους για να θωρακίζουν τα σύνορα και να αισθανόμαστε όλοι πιο ασφαλείς”.
Αναφορικά με τα ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε πως χάρη σε αυτά, μετατρέπεται η πόλη σε ενεργειακό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης και σε βάρος χρόνου, σε εξαγωγέα ενέργειας, τονίζοντας τη σημαντικότητα της ενεργειακής επάρκειας για μια ισχυρή οικονομία και μια ισχυρή χώρα.
“Επιλέξαμε αυτά τα σημεία, γιατί θεωρούμε ότι πράγματα που συνέβησαν τα πέντε προηγούμενα χρόνια σ΄αυτές τις περιοχές, αποδεικνύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τη σημασία της επικείμενης ευρωπαϊκής κάλπης και το γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι καθοριστικής σημασία για μια πατρίδα που θα είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες ευημερίας στον κάτοικο κάθε περιοχής και κάθε περιφέρειας της χώρας με περισσότερες επενδύσεις, με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, με κρίσιμες υποδομές και διασυνδέσεις που έλειπαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν δρομολογηθεί με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, για να προγραμματίσουμε το ευρωπαϊκό άλμα που δεν είχαμε κάνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η Ελλάδα, είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. από το 1981, χάρη στη Ν.Δ. που την έβαλε στην Ευρώπη και την κράτησε σε αυτή, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και είναι αποφασισμένη να την κάνει ακόμα πιο ευρωπαϊκή και να καλύψει το χαμένο έδαφος της κρίσης και των προηγούμενων δεκαετιών…” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την αναπτυξιακή δυναμική που παρουσιάζει η ΠΑΜΘ, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: “Η Ελλάδα τρέχει ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης στην πενταετία.Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τρέχει με τρεις ή τέσσερις φορές ταχύτερο ρυθμό από την Ελλάδα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι μειώνεται η απόσταση και η ανισότητα που υπήρχε διαχρονικά. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε επενδύοντας σε κρίσιμα δίκτυα, κρίσιμες υποδομές, μεγάλα έργα στο λιμάνι, στα οδικά δίκτυα, στις διασυνδέσεις με τις ξένες αγορές, στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων ενεργειακών έργων, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική, ευημερία και ελπίδα στους πολίτες”.
Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τον Έβρο, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι θα ενισχυθεί και θα στηριχθεί η μεταποίηση, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, υπογραμμίζοντας πως για την κυβέρνηση, “η ανασυγκρότηση και η ευημερία του Έβρου συνιστά υψηλή προτεραιότητα”.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Σκέρτσος, απηύθυνε χαιρετισμό και στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΤΑΙΠΕΔ, το ΥΠΕΝ και το WWF Ελλάς, για την πορεία των έργων αποκατάστασης στο δάσος της Δαδιάς, όπου έκανε ειδική μνεία στη χρηματοδότηση της ελληνικής δασοπονίας, ύψους περίπου 700 εκατ, ευρώ.
Διευκρίνησε πως οι διαθέσιμες πιστώσεις μέχρι το 2019 για έργο πυροπροστασίας, πρόληψης, αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμό δασών ήταν 20.000 ευρώ ανά δασική υπηρεσία και σήμερα, χάρη σε σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια πολλών δισ. ευρώ , τα οποία διαπραγματεύτηκε και κέρδισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως και 2,1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας , 5,2 δις ευρώ για το υλοποιούμενο Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης – υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης πολλών αναγκαίων δημοσίων επενδύσεων.
Επενδύσεις, που όπως είπε, απαντούν στο βασικό ερώτημα της Κυριακής, κατά πόσο έχουν σημασία οι ευρωεκλογές, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και αν επηρεάζουν τις ζωές και την καθημερινότητά μας.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ