Η 3η του Σεπτέμβρη που επέλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου για να πραγματοποιήσει τη διακήρυξη των αρχών, που πίστευε ότι θα έπρεπε να καθορίσουν την πορεία της χώρας, δεν ήταν τυχαία ημερομηνία. Επιλέχθηκε συμβολικά, καθώς ιστορικά σηματοδότησε το κίνημα στρατού και λαού, που με επικεφαλής τον Μακρυγιάννη, υποχρέωσε τον Όθωνα να αποδεχτεί να βασιλεύσει σαν συνταγματικός μονάρχης κι όχι ως απόλυτος και ανεξέλεγκτος μονάρχης.
Το τρίπτυχο εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση, υπήρξε το θεμέλιο πάνω στο οποίο επιλέχθηκε να δομηθεί η πολιτική πρόταση, για να στηριχθεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα.
Με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ένα κόμμα με σοσιαλιστικό προσανατολισμό, που διαμόρφωσε τις πολιτικές προϋποθέσεις για μια πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία. Αυτή συγκροτήθηκε με τη συμπαράταξη όλων των μη προνομιούχων Ελλήνων και όχι μόνο των εργατών ή των αγροτών.
Φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και ως είθισται, αυτή η επέτειος τιμάται με μια σειρά πολιτικών εκδηλώσεων. Παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει, ακόμη προκαλεί εντύπωση ότι καμιά γενέθλια μέρα άλλου κόμματος δεν γιορτάζεται, δεν προκαλεί τόση συζήτηση και αντιπαραθέσεις.
Πρωταγωνιστές στις επετειακές εκδηλώσεις ήταν οι νέοι και οι κοινωνικοί προβληματισμοί τους. Στον αίθριο χώρο του Ζαππείου, φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων, ενώ λειτούργησαν περίπτερα για την ισότητα, την έμφυλη βία, την κοινωνική κατοικία, το περιβάλλον, τη ζωοφιλία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, ενώ πραγματοποιήθηκε θεματικό τραπέζι διαλόγου για την εργασιακή επισφάλεια των νέων, ανοιχτό εργαστήριο για την ψηφιακή καινοτομία και την start up επιχειρηματικότητα καθώς και παράλληλες αθλητικές δραστηριότητες, graffiti art, stand up comedy και αργότερα DJ party. Ανήμερα της επετείου, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με θεματική συζήτηση για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες και ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του τότε είναι τελείως διαφορετικές του σήμερα. Τώρα έχουμε κατακτήσει τις δημοκρατικές θεσμικές λειτουργίες. Μπορεί η οικονομική κρίση να μας έθεσε σε καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας για ένα διάστημα, αλλά γενικώς η χώρα είναι μία σύγχρονη δημοκρατία. Βέβαια, τα τελευταία γεγονότα των υποκλοπών, σίγουρα αποτελούν μια βαριά σκιά στους θεσμούς και απειλούν το κράτος δικαίου, όμως οι πολίτες πολύ σύντομα θα κληθούν να κάνουν την αποτίμηση αυτών των απαράδεκτων και αντιδημοκρατικών πολιτικών.
Τώρα η εποχή μας είναι πιο δύσκολη και απαιτητική. Το πελατειακό κράτος που με την ευθύνη όλων άνθησε τα προηγούμενα χρόνια που πέρασαν, η πολυετής οικονομική κρίση, η πρόσφατη υγειονομική κρίση, το δημογραφικό, η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, όλα αυτά θα πυροδοτήσουν νέους αγώνες και θέτουν τα σύγχρονα προτάγματα της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας. Η λογική του «νόμιμου και ηθικού» και του «ελέγχου των αρμών της εξουσίας», είναι μακριά από τις ιδέες και πολιτικές που εμείς διαμορφώνουμε. Τα πολιτικά μέτωπα «αντιδεξιό» ή «αντιΣΥΡΙΖΑ» ξυπνούν παρωχημένα παλαιοκομματικά αντανακλαστικά που δε μας αφορούν.
Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη προσαρμοστεί και διαμορφώνει την τελική του πολιτική πρόταση διακυβέρνησης, με την οποία θα απευθυνθεί ξανά στην κοινωνία. Ήδη υπάρχει μια θετική αύρα και μια δυναμική, ικανή να σπάσει το κατεστημένο του τοξικού δικομματισμού. Σ’ αυτό το μέτωπο, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις θα είναι εδώ και θα το στηρίξουν.