Εκδημία Χρόνη Αηδονίδη – Σίγασε το αηδόνι της Θράκης. Ο ξεχωριστός μουσικός και δάσκαλος παραδοσιακής μουσικής, Χρόνης Αηδονίδης, άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από έργο 75 χρόνων, σε ηλικία 95 ετών.
Δείτε την ανακοίνωση του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης”
Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνουμε πως ο αγαπημένος μας Δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης δεν είναι πια μαζί μας.
Σε ηλικία 95 χρονών και μετά από 75 χρόνια συνεχούς διακονίας και προσφοράς στη διδασκαλία, διάσωση και καταγραφή της μουσικής παράδοσης της Θράκης, οδεύει για τον Παράδεισο, αφήνοντας πίσω πολύτιμες μουσικές καταγραφές και τέσσερις γενιές μαθητών και συνεργτών, που διαιωνίσουν το όνομα, το όραμα και τη διδασκαλία του ες αεί.
Αιωνία η μνήμη του και η ευγνωμοσύνη όλων μας για την προσφορά του.
Για το Αρχείο μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης”.
Ο πρόεδρος
Απόστολος Ευφραιμίδης
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Χρόνης Αηδονίδης, γεννήθηκε στην Καρωτή Διδυμοτείχου, στις 23 Σεπτεμβρίου 1928. Γιος του ιερέα Χρήστου και της Χρυσάνθης Αηδονίδη, είναι ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του. Στην Καρωτή, περνά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια κι εκεί είναι που μαθαίνει τα πρώτα του τραγούδια και μυείται στον κόσμο της παραδοσιακής μουσικής, πρώτα από τη μητέρα του κι έπειτα από τους ντόπιους μουσικούς που έπαιζαν στα πανηγύρια του χωριού του.
Μαθητής ακόμη, διδάσκεται βυζαντινή μουσική, από τον πατέρα του και αργότερα από τον πρωτοψάλτη Μιχάλη Κεφαλοκόπτη. Όταν τέλειωσε το οκτωτάξιο γυμνάσιο στο Διδυμότειχο, διδ΄χτηκε ως κοινοτικός δάσκαλος στα Πετρωτά του Έβρου. Το 1950, εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική, στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στο μεγάλο δάσκαλο, Θεόδωρο Χατζηθεοδώρου.
Τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, προσλαμβάνεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, όπου εργάζεται ως λογιστής, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις σπουδές του στα λογιστικά, στη σχολή “Πυρσός”. Σάυτή τη θέση θα παραμείνει ως τη συνταξιοδότησή του, το 1988.
Το 1953, ο μεγάλος λαογράφος Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου, θα τον αναζητήσει και θα του προτείνει να συμμετέχει στην εκπομπή του “Θρακικοί αντίλαλοι”, στο κρατικό ραδιόφωνο, προκειμένου να παρουσιάσει στον κόσμο ένα ρεπερτόριο της Θράκης, άγνωστο μέχρι τότε. Παρότι στην αρχή, ο Χρόνης Αηδονίδης θα διστάσει, λέγοντάς του “Τα τραγούδια αυτά τα ξέρω, τα αγαπώ αλλά…ντρέπομαι να τα πω”, τα παραινετικά λόγια και οι συμβουλές του σπουδαίου λαογράφου, θα τον επηρεάσουν και θα τον προτρέψουν να αφιερώσει τελικά όλο το υπόλοιπο της ζωής του στην προσπάθεια προβολής και διάδοσης της παραδοσιακής μουσικής.
Οι “Θρακικοί Αντίλαλοι”, που πριν το Χρόνη Αηδονίδη φιλοξενούσαν μόλις 30 – 40 τραγούδια της Ανατολικής θράκης, τώρα πια, με τη φωνή του, γνωρίζουν στον κόσμο για πρώτη τα τραγούδια της Δυτικής και της Βόρεια Θράλης, αλλά και πολλά ακόμα της Ανατολικής, που ποτέ έως τότε δεν είχαν ακουστεί πέραν από τα σύνορα της Θράκης. Αργότερα συμμετείχε στη χορωδία του Σίμωνα Καρρά, ενώ απότο 1957, αναλαμβάνει τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο, προβάλλοντας το μουσικό θησαυρό της Θράκης. Παράλληλα εξακολουθεί να λαμβάνει μέρος σε πολλές συναυλίες ανά την Ελλάδα και να δισκογραφεί.
Το θρακιώτικο τραγούδι, με την αριστοτεχική και μελίρρυτη φωνή του, αγαπήθηκε από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αλλά έχει ταξιδέψει μαζί του στην Αμερική, στην Αυστραλία, σε πολλά κρατίδια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στην Ευρώπη.
Γι’ αυτό επιλέχθηκε να εκπροχωπήσει την πατρίδα μας στις δύο μεγαλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων: στο διακρατικό παγκόσμιο τηλεοπτικό πρόγραμμα υποδοχής της νέας χιλιετίας, το 2000, όπου η Ελλάδα καλωσόρισε τη νέα χιλιετία με τη φωνή του, στο Σούνιο και το 2004, όταν πραγματοποίησε την έναρξη της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με το συγκινητικό καθιστικό τραγούδι: Φίλοι μ΄καλωσορίσατε”, απλώνοντας την ιερή μουσική της Θράκης, σε κάθε γωνιά του κόσμου.