Η κα. Αγγελική Γιαννακίδου, γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Όταν ήρθε εδώ, εντυπωσιάστηκε τόσο από τη Θράκη, όσο και από τις παραδόσεις της. ‘Ηταν η αγάπη της για αυτόν τον τόπο, που αποτέλεσε τον κύριο λόγο για την ίδρυση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. Με αυτόν τον τρόπο, θέλησε να εκθέσει ό,τι αποτελεί παράδοση της Θράκης, στους εντυπωσιακούς χώρους του Μουσείου.
Εκτός από τα παραπάνω, η ίδια ασχολείται με την δημιουργία παραδοσιακών κοσμημάτων, ενδυμάτων κα. τα οποία εκτίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου. Το Μουσείο μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί από την Unesco και έχει βραβευθεί από το Μουσείο Μπενάκη για τη συμβολή του στην προβολή του πολιτισμού της Θράκης, εντός και εκτός Ελλάδος.
Η Πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (ΕΜΘ), με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, μίλησε στο evrospost.gr για το Μουσείο και τις δράσεις του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την προσπάθεια που χρειάζεται για να εξαλειφθούν τυχόν διακρίσεις και δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν γυναίκες σε αντίστοιχες θέσεις σήμερα.
Κα. Γιαννακίδου, πόσα χρόνια ασχολείστε με τα πολιτιστικά και το Μουσείο και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με όλα αυτά;
Με τα πολιτιστικά γενικώς ασχολούμαι από το 1977. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, έκλεισε είκοσι χρόνια λειτουργίας. Δύσκολα, αλλά πολύ γόνιμα και για μένα και για τον τόπο πιστεύω.
Η αγάπη μου για αυτόν τον τόπο με ώθησε να ασχοληθώ με το Μουσείο και τα πολιτιστικά. Βρισκόμαστε σε έναν τόπο, ο οποίος είναι πολυσήμαντος και κατέχει μια ιδιαιτερότητα, αρκετά προκλητική και ενδιαφέρουσα.
Πρiν ιδρύσω το Ε.Μ.Θ., είχα κάνει μια σημαντικη έκθεση στον χώρο όπου βρίσκεται το Ιστορικο Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με τον Σύλλογο Αρχαιοφίλων.
Ως γυναίκα – Πρόεδρος, έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες και διακρίσεις;
Όχι ως γυναίκα. Οι δυσκολίες ήταν άλλου τύπου. Ίσως επειδή είναι σύνηθες να ασχολούνται γυναίκες με τα του πολιτισμού.
Πείτε μας αν υπάρχει κάποια εκδήλωση ή κάποια έκθεση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.
Δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο για την Ημέρα της Γυναίκας αυτή την χρονιά. Πιστεύω ότι τιμούμε κάθε μέρα τον ρόλο μας. Άλλωστε, είναι ένα Μουσείο που λειτουργεί μόνο με γυναίκες. Καθημερινά τιμούμε τον τόπο και τον ρόλο μας με την παρουσία, το έργο και την δημιουργικότητά μας.
Μιλήστε μας για το Μουσείο και τις δράσεις του γενικότερα.
Οι δράσεις του Μουσείου είναι πολυποίκιλες και πολυεπίπεδες. Πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στα παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιούνται σεμινάρια φωτογραφίας και θα ξεκινήσουν εκείνα που αφορούν την κατασκευή μουσικών οργάνων.
Συγκεκριμένα, οι δράσεις που νομίζω πως δικαιώνουν το ρόλο του Μουσείου, είναι αυτές που αναπτύσσονται για την ενίσχυση των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας φιλοσοφίας που κινείται το Μουσείο.
Παράλληλα, έχουμε ιδρύσει το δίκτυο των Τεχνουργών της Θράκης το ΡΙΖΑ. Στηρίζουμε την ΚοινΣεπ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση) ΠΛΕΤΕΝΟ και έχουμε υλοποιήσει τις 2 φάσεις του δικτύου των αγροτικών Μουσείων στον Έβρο. Επιπλέον, έχουμε δώσει βάρος στην εκμάθηση της υφαντικής στη Θράκη, με μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Συνεχίζουμε όλες αυτές τις δράσεις, αλλά και με παράλληλες, που αφορούν την εκπαίδευση των ανθρώπων στα θέματα της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας.
Τί δυσκολίες και προβλήματα αντιμετωπίζετε όσον αφορά το Μουσείο;
Πολλές. Οικονομικές κατ αρχήν, καθώς λειτουργούμε σε μισθωμένο χώρο και δεν είναι το Μουσείο κρατικό. Σκεφθείτε πως όλοι οι σύλλογοι έχουν δωρεάν στέγη …Ελπίζω κάποια στιγμή να λυθεί το θέμα.
Τί νομίζετε ότι μπορεί να γίνει ως προς την ανάπτυξη της περιοχής κατά τη γνώμη σας;
Πιστεύουμε ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη της περιοχής, περνάει μέσα από το τρίπτυχο Πολιτισμός, Δημιουργία, Οικονομία.
Πιστεύετε ότι τυχόν διακρίσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γυναίκες σε αντίστοιχες θέσεις σήμερα, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν;
Φυσικά. Αυτό απαιτεί γνώση και θέλει αγώνα συνεχή. Χρειάζεται παιδεία και προσπάθεια, τόσο από τους φορείς, όσο και από την οικογένεια. Με την κατάλληλη παιδεία από την οικογένεια, αλλά και το σχολείο μετέπειτα, οι φυλετικές διακρίσεις μπορούν να εξαλειφθούν και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, όπου η γυναίκα μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιονδήποτε ρόλο.
INFO:
Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ǀ 14ης Μαΐου 63 ǀ 68100, Αλεξανδρούπολη ǀ Τηλ. 25510 36663 ǀ e-mail: info@emthrace.org
Διαβάστε περισσότερες συνεντεύξεις ΕΔΩ: