Ανακοινώθηκε από το δήμο Διδυμοτείχου, η απόφαση – ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα για την Νοσηλευτική Σχολή, η οποία και πρόκειται να επιδοθεί στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, όταν ορισθεί το ραντεβού συνάντησής του, με αντιπροσωπεία αυτής.
Στην απόφαση αναφέρονται τα πέντε βασικά αιτήματα της Επιτροπής, ώστε η Σχολή να μείνει, παντοιοτρόπως στο Διδυμότειχο.
Μέλη της Επιτροπής, εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, τόσο για το μέλλον της σχολής, όσο και για τον ερχομό του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.
Ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρήστος Τοκαμάνης, που επί των ημερών του, δημιουργήθηκε η Σχολή, δηλώνει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ότι “τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο τους, για το κλείσιμο της Σχολής”.
Ο ίδιος επιμένει ότι η παραμονή της στο ΔΙΠΑΕ, με την προϋπόθεση από Παράρτημα να γίνει Τμήμα, είναι η ενδεδειγμένη λύση, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί στο Διδυμότειχο.
Από την άλλη, ο έμμισθος καθηγητής, Χρήστος Βαφειάδης, δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένος, διότι στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, απουσιάζει η Σχολή Ψυχολογίας, διευκρινίζοντας ότι αν η Σύνταξη του Μηχανογραφικού βασίζεται στην απόφαση αυτή, σημαίνει ότι την Άνοιξη δεν θα υπάρχει ως Σχολή επιλογής για τους υποψηφίους η Ψυχολογία.
“Εντύπωση μου προκαλεί ότι στην απόφαση δεν αναφέρεται πουθενά η απόφαση Συνεδρίασης Συγκλήτου του ΔΠΘ, όταν των άλλων Πανεπιστημίων υπάρχουν”, ζητώντας από κάθε αρμόδιο να δώσει απαντήσεις, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει άμεση τροποποίηση της απόφασης με την προσθήκη σχολής Ψυχολογίας με την ΕΒΕ, δεν θα υπάρχουν εισακτέοι τη χρονιά 2024-’25. “Νιώθω πικρία για το γεγονός πως μπορεί να ξεχάστηκε η Σχολή, τονίζει αφού από την άλλη υπάρχει το ΦΕΚ, αλλά απόφαση του Υπουργού δεν υπάρχει”.
Απόλυτα σύμφωνος στην τοποθέτηση του κ. Βαφειάδη δηλώνει και ο πρώην δήμαρχος, Χρήστος Τοκαμάνης, ο οποίος δεν παύει να ελπίζει ότι την Άνοιξη μπορεί η Σχολή να προστεθεί στο Μηχανογραφικό, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί πολλές επιφυλάξεις “αν κτιριακά θα είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε το Τμήμα Ψυχολογίας”.
Η απόφαση – ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου
Ευρείας σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, την Τρίτη 28 Νοεμβριου και ώρα 19:00 μμ, με την μέθοδο της Τηλεδιάσκεψης. Θέμα της, ο καθορισμός των επόμενων ενεργειών που αφορούν το κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής Διδυμοτείχου, κατόπιν της διαφαινόμενης απόφασης του Υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την μεταφορά της Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου, Δαμασκηνός, οι βουλευτές Έβρου, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Σταύρος Κελέτσης, Παράσχος (Πάρης) Παπαδάκης, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Χρήστος Τοκαμάνης, Παρασκευάς Πατσουρίδης, οι Καθηγητές της Νοσηλευτικής Σχολής, Δρ.Κων/νος Βαφειάδης και Δρ. Ανδρέας Παπαρούδης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, Χρήστος Καπετανίδης και ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Άπαντες οι ανωτέρω, αοτελούν μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Νοσηλευτική Διδυμοτείχου.
Κατά τη σύσκεψη, αναλύθηκαν θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, που αφορούν το Παράρτημα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου. Η Επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα, ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε προοπτική μεταφοράς του Τμήματος, εκτός της σημερινής του έδρας και ότι είναι αντίθετη με τη διαφαινόμενη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που μεταφέρει τη Σχολή στην Αλεξανδρούπολη.
Τονίστηκε από το σύνολο ων συμμετεχόντων, ότι το Παράρτημα Νοσηλευτικής, λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια υποδειγματικά, δημιουργώντας επιτυχημένους επιστήμονες, σημερινούς επαγγελματίες Υγείας, βασιζόμενη στο ανθρώπινο δυναμικό.
Με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποστήριξη καθώς και με την αναβάθμιση και επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η βιωσιμότητα της Σχολής, θεωρείται δεδομένη.
Αφού αναλύθηκε από τους συμμετέχοντες, η σημαντικότητα της παραμονής του Παραρτήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότετιχο, ακολούθως η Επιτροπή συμφώνησε ότι άμεσα θα πρέπει να προγραμματιστεί επίσκεψη αντιπροσωπείας από τον Υπουργό Παιδείας και συνέταξε σχετικό υπόμνημα με θέματα:
- Να παραμείνει παντοιοτρόπως, το Παράρτημα της Νοσηλευτικής στο ΔΙδυμότειχο, είτε υπαγόμενο στο Δ.Π.Θ., είτε στο ΔΙ.ΠΑ.Ε.
- Να αλλάξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το παράρτημα Νοσηλευτικής στο 0.8 από 1 που ισχύει σήμερα, παρόλο που βρίσκεται σε ακριτική περιοχή.
- Να υπάρξει αλλαγή του νόμου που αφορά των αποκλεισμό των δημοσίων υπαλλήλων να διδάξουν σε Πανεπιστημιακές Σχολές
- Να ενδυναμωθεί η Σχολή με προκηρύξεις μελών ΔΕΠ
- Να αναβαθμιστεί το παράρτημα της Νοσηλευτικής Σχολής σε Τμήμα.
ertnews.gr