Σε άρθρο που ανάρτησε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, επισημαίνει πως οι παιδικές χαρές, δεν είναι πλέον ασφαλείς χώροι παιχνιδιού για τα παιδιά, καθώς η έλλειψη δέντρων, σε συνδυασμό με τα τοξικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη παρεμβάσεων.
Αναλυτικά το άρθρο της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου:
Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι: πώς οι δήμοι σχεδιάζουν και διαχειρίζονται τους δημόσιους χώρους και τις παιδικές χαρές, δημιουργώντας χώρους τοξικούς και επικίνδυνους για την υγεία των παιδιών.
Το παιχνίδι, είναι η θεμελιώδης υπαρξιακή δραστηριότητα των παιδιών και αποτελεί “κλειδί” για την διανοητική και ψυχολογική τους ανάπτυξη.
Όμως, διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι “απουσιάζει” η επαφή με τη φύση, στον τρόπο που σχεδιάζουμε τους χώρους για παιχνίδι. Οι παιδικές χαρές, στην πλειοψηφία τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι “νεκρά τοπία”. Κι αυτό, διότι τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στον καυτό ήλιο, αλλά και στα τοξικά υλικά, με τα οποία είναι επιστρωμένες οι παιδικές χαρές.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι στις πόλεις μας, οι δημόσιοι χώροι, δεν περιλαμβάνουν σε επάρκεια δέντρα, φυτά, χωμάτινες επιφάνειες και βρύσες με νερό, στοιχεία απαραίτητα, σε ένα κλίμα που αλλάζει δραματικά!
Κατά τους θερμούς μήνες, η απουσία αυτών των στοιχείων, θα αρχίσει να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το μικροκλίμα, καθιστώντας την χρήση εξωτερικών χώρων αδύνατη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι οι “νέου τύπου” παιδικές χαρές, οι οποίες, με τα επικίνδυνα λόγω τοξικότητας, ελαστικά δάπεδα, τα οποία, μεταξύ άλλων, αναδύουν άσχημες μυρωδιές όταν ζεσταίνονται από τον ήλιο, με τα βιομηχανικά όργανα παιχνιδιού, κατά κανόνα, χωρίς δέντρα για σκίαση, δημιουργούν συνθήκες απαγορευτικές και θερμοκρασιακά επικίνδυνες!
Βεβαίως, οι δημόσιοι χώροι για τα παιδιά, δεν είναι μόνο οι παιδικές χαρές. Είναι σαφώς και οι πλατείες, τα πάρκα, οι μικρές νησίδες πρασίνου, οι αυλές των σχολείων, οι πεζόδρομοι και οι δρόμοι γειτονιάς!
Επιτακτική η ανάγκη, όλοι αυτοί οι χώροι να επανεξεταστούν μπροστά στα νέα δεδομένα που θέτει η κλιματική αλλαγή. Τα παιχνίδια των παιδικών χαρών, όντας εκτεθειμένα στον ήλιο, λόγω παντελούς απουσίας στοιχειώδους σκιάς, καθίστανται επικίνδυνα και μόνο από το γεγονός ότι μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα παιδιά μόλις τα ακουμπήσουν.
Όσον αφορά τα υποτιθέμενα δάπεδα ασφαλείας, τοξικολογικές έρευνες, έχουν αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι, δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως εκλύουν τοξικές ουσίες, κάτι που καθιστά τη χρήση τους απαγορευτική στη χώρα μας!
Βασική διαπίστωση αποτελεί, ότι όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή, θα γίνεται όλο και πιο επείγουσα η ανάγκη παρεμβάσεων, πρωτίστως στους χώρους όπου παίζουν παιδιά, φυτεύοντας δέντρα για να εξασφαλιστεί σκιά και ασφάλεια κατά τις ώρες της ηλιοφάνειας, η άμεση αντικατάσταση των τοξικών για την υγεία δαπέδων, καθώς και η τοποθέτηση σημείων πρόσβασης στο πολύτιμο αγαθό του νερού.
Επιπλέον, δέντρα θα πρέπει να φυτευτούν και στις αυλές όλων των σχολείων, με την παράλληλη απομάκρυνση όλων των τοξικών για την υγεία των παιδιών υλικών.
Μέχρι να γίνει συνείδηση η επιτακτική ανάγκη, για άμεσες και ποιοτικές για την υγεία του πολίτη παρεμβάσεις, και όσο θα εξακολουθούμε να φτιάχνουμε παιχνιδότοπους, χωρίς σκιά, τα παιδιά θα υποφέρουν κλεισμένα στα σπίτια, και τα υποτιθέμενα παιδικά πάρκα, θα είναι έρημα και χωρίς παιδικές ψυχές, για μεγάλο διάστημα της ημέρας.