Εκδόθηκε το ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 562 Τεύχος Β, FEK-2024-Tefxos B-00562-downloaded -27_01_2024[1].pdf΄), βάσει του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί, οι οποίοι δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, επειδή δεν το επέβαλε ο Κανονισμός του, κατά την περίοδο των πυρκαγιών και της θεμομηνιας Daniel.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρόκειται για 15.773.591 €, που προέρχονται από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023.
Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης, είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες, φασιανοί), στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές, κατ΄την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023, στις Περιφερειακές Ενότητες, (Π.Ε.), Αλεξανδρούπολης”, Αργολίδας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Έβρου, Βοιωτίας, Έβρου, Εύβοιας, Καρδίτσας, Κορινθίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Ρόδου, Ροδόπης, Τρικάλων και Φθιώτιδας, καθώς και οι παραγωγοί μελιού, που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ Έβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.
Η αποζημίωση χορηγείται σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημιές των γεωργών από στρέμμα για τις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής, ανά ζώο για τη ζωτική παραγωγή και ανά κυψέλη για τους παραγωγούς μελιού (αφορά τη μελισσοτροφή).
Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χεριά ή τρίτων, κατά παρέκκλιση, κάθε άλλης γενικής ή ειδικής κατάταξης.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι, πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2024.