Οι συνέπειες της ξηρασίας
«Η ξηρασία έχει δύο συνέπειες, πρώτον θα χαθεί αναγκαστικά ένα κομμάτι του καρπού, γιατί το δένδρο θα προσπαθήσει να “προστατεύσει” τον εαυτό του και η δεύτερη είναι ότι η απόδοση του καρπού είναι μικρότερη, συγκρατητικά με όταν έχει πέσει βροχή» τονίζει ο κ. Γιαννούλης.
Αποθέματα σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν, όχι μεγάλα, αλλά θα επαρκέσουν και με το παραπάνω έως την ερχόμενη συγκομιδή.
Αλλάζουν οι καταναλωτικές συνήθειες
Ίδια είναι και η κατάσταση που διαφαίνεται και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες στη Μεσόγειο. Στην Ισπανία, η οποία έχει το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, η φετινή συγκομιδή θα φτάσει έως 70% της υπερπαραγωγής της, δηλαδή του ανωτάτου επιπέδου στο οποίο δυνητικά μπορεί να φθάσει η ετήσια παραγωγή της.
Ανεξαρτήτως, όμως της προσφοράς, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των τιμών.
«Η μείωση στην κατανάλωση είναι δραματική. Αυτή τη στιγμή έχει συρρικνωθεί κατά 40% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια όταν και ξεκίνησε το “ράλι” στις τιμές του ελαιολάδου» είπε.
Και αυτό έγινε μέσω δυο πρακτικών όπως είπε. «Η μία ήταν λιγότερη κατανάλωση ελαιολάδου από τον καταναλωτή και η δεύτερη σε κάποιες εφαρμογές, όπως τηγάνισμα, σαλάτα κ.α. χρησιμοποιούσαν είτε λιγότερο ελαιόλαδο είτε κάποιο σπορέλαιο λόγω της χαμηλής τιμής του».
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η «διόρθωση» στην αγορά θα έρθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Μόλις η συγκομιδή φτάσει στη κατανάλωση η πορεία που θα ακολουθηθεί θα είναι μια μείωση στην τιμή στο ράφι» σημείωσε προσθέτοντας ότι «κατά την άνοιξη αναμένουμε να επέλθει το σημείο ισορροπίας».
«Το 2025 θα είναι μια χρονιά που καταναλωτές και παραγωγοί θα είναι ικανοποιημένοι» κατέληξε.