Το δημογραφικό ζήτημα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τόσο στην χώρα μας ειδικά μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής του πληθυσμού του 2021 όπου ειδικά για την περιοχή μας είναι απογοητευτικά.
Η ίδια συζήτηση γίνεται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τόσο δημογραφική συρρίκνωση όσο και δημογραφική γήρανση.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της δημογραφικής γήρανσης και μείωσης του πληθυσμού η βασική παραδοχή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, είναι πως η δημογραφική πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία θα βρίσκεται σε παράλληλο βηματισμό και σε αντιστοίχιση με την συνολικότερη αναπτυξιακή, οικονομική και κοινωνική πολιτική.
Ειδικότερα, ως προς την κοινωνική πολιτική, η δημογραφική πολιτική θα πρέπει να «συναντά» και να αλληλοσυμπληρώνεται με τις αντίστοιχες πολιτικές για την απασχόληση, την οικογένεια, την μητρότητα/γονεϊκότητα, την ισότητα των φύλων, καθώς και τις πολιτικές για το παιδί.
Εν κατακλείδι, η στροφή εκ νέου στο θετικό φυσικό ισοζύγιο απαιτεί την ενεργητική κρατική παρέμβαση με κίνητρα ποσοτικού και ποιοτικού χαρακτήρα, αλλά και με ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για το δημογραφικό ζήτημα. Χρειάζεται ένα βιώσιμο, παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα έρθει εάν στοχεύσουμε σε παραγωγικές επενδύσεις μακράς πνοής.
Χωρίς την αξιοποίηση του μεγάλου όπλου που έχουμε σήμερα, που είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ που δυστυχώς η κατά τα άλλα «ευαίσθητη» κυβέρνηση για την Θράκη δεν έκανε κάποια εξαίρεση.
Οι Περιφέρειες είναι αποκλεισμένες. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να ανασχεδιαστεί σε σχέση με την ισόρροπη περιφερειακή ανάκαμψη, να διοχετεύει πόρους στους στόχους στην κατεύθυνση να γίνει η Θράκη τόπος να ζείς και να επιχειρείς.
Στα πλαίσια των παραπάνω είναι και οι προτάσεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού στην παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην 86η ΔΕΘ.
Πολιτικές κατευθύνσεις και προτάσεις πολιτικής με διατομεακές πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας και της συμφιλίωσης εργασίας και φροντίδας
- Πολιτικές Απασχόλησης
- Υποδομές φροντίδας παιδιών
- Επιδόματα Μέριμνα Στεγαστική πολιτική
- Φορολογικά και άλλα κίνητρα
- Εκπαιδευτική πολιτική και σεξουαλική αγωγή
- Πολιτικές υγιούς και ενεργούς γήρανσης
- Μέτρα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών/μεταναστριών και θετικές δράσεις για την ανάσχεση της φυγής των νέων (brain drain) και την επιστροφή όσων έχουν μεταναστεύσει
- Υγεία στρατηγικές για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή/ νεοπλασματικές και άλλες σοβαρές ασθένειες
- Πολιτικές Οδικής Ασφάλειας
- Πολιτικές Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης