Την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου 4 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις δρομολογεί η επιχείρηση “Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος”, με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού των δύο μονάδων που διαθέτει η Αλεξανδρούπολη, υπό το πρίσμα της “πράσινης ανάπτυξης”.
Ειδικότερα οι επενδύσεις αφορούν τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, την αύξηση της ποσότητας του τελικού προϊόντος, αλλά και την υποστήριξη νέων κωδικών.
Για το δρομολογούμενο επενδυτικό σχέδιο, η αλευροβιομηχανία έχει αιτηθεί χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “Έξυπνη Μεταποίηση”.
Η πρώτη φάση των επενδύσεων, ύψους 2 εκατ. ευρώ, έχει ήδη ξεκινήσει με την παραγγελία των πρώτων μηχανημάτων και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, ώστε να δώσει σκυτάλη στην επόμενη φάση, που αναμένεται να δρομολογηθεί από τις αρχές του 2025.
Πέραν του Μύλου της εταιρείας, μέρος των επενδύσεων θα κατευθυνθεί και στη μονάδα καινοτόμων προϊόντων, που φιλοξενεί τον Πετρόμυλο, δίπλα στις βασικές παραγωγικές της εγκαταστάσεις, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας σε τελικό προϊόν κατά 40%, μέσω της τοποθέτησης μεγαλύτερου mixer και νέας παραγωγικής γραμμής.
Στη μονάδα αυτή, παράγονται ειδικά μείγματα και προμείγματα που που απευθύνονται σε αρτοποιεία και βιοτεχνίες του κλάδου, τα οποία είναι καινοτόμα και βοηθούν τον αρτοποιό να στην παραγωγική διαδικασία. Πριν από λίγο καιρό, η μονάδα καινοτόμων προϊόντων, έβγαλε στην αγορά τη σειρά Gold, η επιτυχημένη πορεία της οποίας, επιτάχυνε τις επενδυτικές κινήσεις της εταιρείας στο πεδίο αυτό.
Η “Μύλοι Ουζουνόπουλος”, διαθέτει σήμερα περισσότερους από 80 κωδικούς σε άλευρα και αλλους 25 σε μείγματα και προμείγματα, μεταξύ των οποίων και 8 της σειράς Gold. “Eίμαστε σε διαρκή εγρήγορση, ώστε να προσφέρουμε νέα προϊόντα στους πελάτες μας, διαφοροποιημένα, αφού τα άλευρα είναι commodity“, λέει στη voria.gr, η γενική διευθύντρια της αλευροβιομηχανίας, Ειρήνη Καΐρη.
Η παραγωγική δυναμικότητα της “Μύλοι Θράκης – Ουζουνόπουλος”, σε επίπεδο άλεσης, ανέρχεται σε 75.000 τόνους σιταριών ετησίως. Η πρώτη ύλη προέρχεται κατά κύριο λόγο από καλλιέργειες Θράκη, καθώς ο Έβρος θεωρείται διαχρονικά μεγάλος σιτοβολώνας.
Επίσης, κάνει και εισαγωγές ειδικών υψηλο – πρωτεϊνούχων σιταριών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, τα οποία όμως προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να παράγει και στη Θράκη.
Προς αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε το 2010 ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικης Ανάπτυξης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για την ανάπτυξη ενός γαλλικού σιταριού και πλέον επεκτείνεται και σε άλλες ποικιλίες.
voria.gr