Τις ολέθριες επιπτώσεις για την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε το νότιο Έβρο παρουσίασε στις Βρυξέλλες ενώπιων αρκετών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Παύλος Γεωργιάδης, εθνοβιολόγος σε θέματα αποκατάστασης Δασών.
Ο κ. Γεωργιάδης, ζήτησε να δεσμευτούν σε μακροχρόνια δράση για την αποκατάσταση του καμένου οικοσυστήματος και να κρατήσουν ζωντανή την ύπαιθρο του ευαίσθητου συνόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Αυτό που προσπάθησα να τους μεταφέρω στις Βρυξέλλες, είναι να εκθέσω το πρόβλημα με τεκμηριωμένα στοιχεία, μέσα από φωτογραφίες και μαρτυρίες ανθρώπων. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και οφείλει να αντλήσει πολύ σημαντικά μαθήματα από αυτό που έγινε, το τι πήγε στραβά, τι μπορεί να βελτιωθεί και στο πεδίο της πρόληψης αλλά και στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, ώστε εάν ξαναέρθει μία τέτοια λαίλαπα να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και την Όλγα Ορφανίδου ο κ. Π.Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει όλες τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές πολιτικές και νομοθεσίες στον ¨Εβρο.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα θέματα των κλιματικών καταστροφών, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και αυτό το διάστημα, ο μοναδικός σύμμαχος του Ν. Έβρου, είναι οι φιλόδοξες πολιτικές που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πχ. ο Ευρωπαϊκός Νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, ο ευρωπαΪκός κλιματικός Νόμος, η στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα έως το 2020 και η στρατηγική για τα εδάφη.
“Αυτό που προσπάθησα να τονίσω, είναι ότι η περιοχή πρέπει να αποτελέσει έναν πιλότο για περιβαλλοντικά και κλιματικά ενδιαφέροντα της Ευρώπης”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: “για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η περιφέρεια ΑΜΘ να εκπονήσει ένα Master Plan αποκατάστασης, αξιοποιώντας το επιστημονικό και τεχνολογικό της περιοχής της Ελλάδας και της Ευρώπης – κάτι που δεν είδαμε μέχρι στιγμής – , διότι αυτό που συνέβη στην περιοχή μας, δεν μας δίνει περιθώρια, ούτε να πανηγυρίζουμε για τα πράγματα που έγιναν σωστά, το αντίθετο, θα πρέπει να μας βάλει σε περισυλλογή α σκεφτούμε τι πήγε λάθος και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή στο μέλλον”.
Ο κ. Γεωργιάδης, βρέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων από τον Έβρο, που είχαν πληγεί άμεσα από τις πυρκαγιές, καλεσμένοι του Ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη, ο οποίος διοργάνωσε εκδήλωση που αφορούσε τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα.
Πέρα από τον κ. Γεωργιάδη, εισηγήσεις για τις φυσικές καταστροφές, έγιναν από τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Δ.Κουρέτα, τον κ. Δανιήλ Ξανθόπουλο( Διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και από δύο ειδικούς του wwf, που απασχολούνται με τις πλημμύρες και την αποκατάσταση των Δασών.
ertnews.gr