Σύμφωνα με μεγάλη κινεζο – βρετανική έρευνα, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Το αίσθημα της μοναξιάς, αλλά και η κοινωνική απομόνωση, φαίνεται ότι αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.
Από τα 465.000 βρετανικά ιατρικά αρχεία ατόμων μέσης και τρίτης ηλικίας (μέσος όρος τα 57 έτη), που ανέλυσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα. Τζιχούι Ζανγκ, τα 12.900, διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι έρευνες διεξήχθηκαν στο ιατρικό πανεπιστήμιο της Γουανγκτσού σε βάθος τουλάχιστον δωδεκαετίας. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “JACC: heart failure”, του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Το πόσο μόνος νιώθει κανείς, άσχετα με το αν είναι μόνος στην πραγματικότητα, αποτελεί κυρίαρχη αιτία εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Αυτό, έχει να κάνει με την ψυχολογία του ατόμου.
Το αίσθημα της μοναξιάς, είναι σχετικό την έλλειψη διάθεσης για κοινωνικές επαφές, ακόμη και παρουσία άλλων. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική απομόνωση, αφορά την έλλειψη δυνατότητας συναναστροφής με άλλους ανθρώπους.
Ωστόσο, όταν υπάρχει το αίσθημα της μοναξιάς, τότε αυτό κυριαρχεί στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15-20%.
Επιπλέον, η μοναξιά αλλά και η κοινωνική απομόνωση, εμφανίζονται συχνότερα σε άντρες από ό,τι σε γυναίκες. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας παίζουν επίσης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.
Σύμφωνα με την έρευνα, η μοναξιά, είναι φαινόμενο που συναντά κανείς συνήθως σε άτομα με εχθρική στάση ή σε άτομα που έχουν στρεσογόνες κοινωνικές επαφές.
Περισσότερα για την Υγεία ΕΔΩ