Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν στον Έβρο από την κατασκευή του έργου πλωτού φυσικού αερίου FSRU στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ζητάει να μάθει ο βουλευτής Έβρου της Ελληνικής Λύσης Πάρης Παπαδάκης.
Ο ίδιος, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση με αποδέκτη τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Σύμφωνα με το κείμενο, τον Ιανουάριο του 2015, εκδόθηκε στην εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων, “GASTRADE Α.Ε.”, άδεια για την κατασκευή του έργου FSRU, στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Σκοπός του έργου, είναι η διασφάλιση νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νοτιο – Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια.
Αρχικά, η άδεια προέβλεπε την παροχή αερίου από τον ΑΣΦΑ, μόνο στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Η “Gastrade Α.Ε.”, το 2018, με αίτημά της προς την ΕυρωπαΙκή Επιτροπή, ζήτησε την σύνδεση του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Με την υπ’ αριθμό 8377/25-11-2020, το αίτημα εγκρίθηκε. Στις 17/12/2023, κατέπλευσε στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο επαναεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του.
“Όπως είναι αυτονόητο, ένα τόσο μεγάλο έργο κομβικής σημασίας, επιβάλλεται να προσδώσει στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και γενικά του Έβρου, οφέλη, ήτοι, αντισταθμιστικά – είσπραξη ανταποδοτικών τελών – είσπραξη τελών διέλευσης. Κάτι τέτοιο όμως, δεν έχει φανεί μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς, από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έχουμε δει καμία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, διεκδικώντας οφέλη για την Αλεξανδρούπολη. Μετά λύπης διαπιστώνω για ακόμη μια φορά, ότι το βάρος στην πλάτη μας, θα το επικαρπώνται τα μεγάλα αφεντικά και οι ολιγάρχες. Αυτό φυσικά είναι απράδεκτο και δείχνει την πολιτική αδιαφορίας για τον Έβρο”, σημειώνει ο βουλευτής.
Τα ερωτήματα
- Η Αλεξανδρούπολη και γενικά η περιοχή του Ν. Έβρου, θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη από το εν λόγω έργο και αν ναι ποια θα είναι αυτά;
2. Σε αρνητική απάντηση, να μας απαντήσετε γιατί δεν προβλέφθηκαν.
xronos.gr