Οι πιθανές επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς, που έπληξε τους δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, ήταν το θέμα των συναντήσεων του πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτη Μάρη και καθηγητών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, με στελέχη της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση με τα στελέχη της ΔΕΥΑ, έγινε εμπεριστατωμένη ενημέρωση και συζητήθηκαν οι πιθανές επιπτώσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς, στην λειτουργία του υδροταμιευτήρα της Αλεξανδρούπολης, οι άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν και τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, με σκοπό, τόσο την απομείωση της επικινδυνότητας πρόσχωης του υδροταμιευτήρα κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων, όσο και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.
Συμφωνήθηκε η συνεργασία του Δ.Π.Θ. και της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, η οποία θα εξειδικευτεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι δύο ομάδες εργασίας που ορίστηκαν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο:
- Για τη διασφάλιση της ποιότητας των υδάτων και
- Για τα αντι-διαβρωτικά, αντι – πλημμυρικά έργα, στη ορεινή λεκάνη του υδροταμιευτήρα της Αλεξανδρούπολης.
Στη συνάντηση του πρύτανη και εξειδικευμένων καθηγητών του Δ.Π.Θ. με τον δήμαρχο Σουφλίου, συζητήθηκε το θέμα της ανασυγκρότησης της περιοχής.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δ.Π.Θ., “προέκυψε η ανάγκη ενός ολιστικού, ανθρωποκεντρικού προγράμματος ανασυγκρότησης της περιοχής του δήμου Σουφλίου και του Εθνικού πάρκου της Δαδιάς, με σκοπό την αντιδιαβρωτική – αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, τη δημιουργία του νέου δάσους της Δαδιάς, αλλά και τη στήριξη της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Ως τελικός στόχος του προγράμματος, ορίστηκε η δημιουργία των προϋποθέσεων, προκειμένου να συνεχίσει κατά το δυνατόν ομαλά η ζωή και οι δραστηριότητες στην περιοχή.