Ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί στην πιο νόστιμη εκδοχή τους.
Χρόνος προετοιμασίας: 30′, Χρόνος Μαγειρέματος: 20′, Βαθμός Δυσκολίας: Μέτρια, Μερίδες:8
Υλικά
- 350 γραμ. Ρυζάκι (ΜΙΣΚΟ)
- 400 γρ. αμπελόφυλλα
- 2 κρεμμύδια μεσαία στον τρίφτη
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι σε φέτες
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά προετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα. Στην περίπτωση που έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματίζουμε ένα – ένα, για 2-3 λεπτά, σε βραστό, αλατισμένο νερό και έπειτα τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Αν κάποια φύλλα, έχουν χοντρά κοτσάνια, αφαιρούμε τα κοτσάνια με ένα κοφτερό μαχαίρι πολύ προσεκτικά. Στην περίπτωση που έχουμε αμπελόφυλλα από βάζο, τότε απλά τα ξεπλένουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το Ρυζάκι (ΜΙΣΚΟ), τα ψιλοκομμένα φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Στον πάτο μιας κατσαρόλας, αφήνουμε 4-5 αμπελόφυλλα και λεπτές φέτες λεμονιού.
Σε μια καθαρή επιφάνεια, τοποθετούμε ένα αμπελόφυλλο, με τα νεύρα προς τα πάνω, βάζουμε στο κέντρο μία κουταλιά της σούπας γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και έπειτα τυλίγουμε προς τα πάνω τα ντολμαδάκια. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Μόλις τελειώσει η πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τα ντολμαδάκια σε δεύτερη.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού και ένα πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια. Στη συνέχεια προσθέτουμε ζεστό νερό, περίπου 2 φλιτζάνια, μέχρι να σκεπαστούν καλά. Αφού πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη χωρίς να αφαιρέσουμε το πιάτο για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε με γιαούρτι και επιπλέον λεμόνι.
Για περισσότερες συνταγές, διαβάστε ΕΔΩ