Ο αγροτικός τομέας θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας από την σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Ο πρωτογενής τομέας (όπως αποκαλείται με οικονομικούς όρους), έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας, όπως δείχνουν και επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτά, η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης του ανέρχεται στο 6,6% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 3,5% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Η σημασία του ρόλου της γεωργίας για την οικονομία καταδεικνύεται και από το γεγονός, ότι η αντίστοιχη τιμή για το 2010 ήταν 4,9%, δηλαδή στη περίοδο της κρίσης η συνεισφορά της γεωργίας στο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 35%. Η επίδοση αυτή επιβεβαιώνει, την ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα η οποία στο διάστημα αυτό παρουσίασε σε απόλυτους αριθμούς μικρή αύξηση την στιγμή που το ΑΕΠ υπέστη σημαντική μείωση. (Στοιχεία: Τράπεζα Πειραιώς).
Αντίστοιχη είναι η συμμετοχή της γεωργίας στην απασχόληση, καθώς πάνω από 460.000 άτομα ασχολούνται στο πρωτογενή τομέα. Αν στον αριθμό αυτό προσθέσουμε και τους εργαζόμενους στη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων (περίπου 120.000), τότε ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων υπερβαίνει το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας, έναντι 6,6%, που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.
Σε μία περίοδο που κρίνεται αναγκαίος ο αναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, από την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμων σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες, θεωρείται σημαντικός ο ρόλος του αγροτικού τομέα στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών πρέπει να βασίζονται στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια ο πρωτογενούς τομέας της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν τόσο από τις αδυναμίες, όσο και από τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις δυνατότητες, που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Ενδεικτικά η σταδιακή αναπροσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας σε παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας προϋποθέτουν εκτός των άλλων: