Σε συμβολική κατάληψη στο κτήριο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, προχώρησαν σήμερα το πρωΐ οι αγρότες του Βορείου Έβρου.
Όπως είχαν προαναγγείλει οι αγρότες μέσω κοινής ανακοίνωσης αγροτικών συλλόγων και φορέων, προχώρησαν στην συμβολική κατάληψη διαμαρτυρόμενοι, καθώς δεν θεωρείται εξασφαλισμένη η άρδευση των χωραφιών τους, λόγω της λήξης της διακρατικής συμφωνίας μετά Ελλάδας – Βουλγαρίας, για παροχή νερού στον ποταμό Άρδα και την μη ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ανανέωσή της.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων μπροστά από την ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, είχε συνάντηση μέσα στα γραφεία της υπηρεσίας με την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, Φανή Μπαχαρίδου, η οποία δήλωσε πως η περιφερειακή διοίκηση “είναι με το μέρος των αγροτών και αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος”. Από την πλευρά τους, οι αγρότες τόνισαν πως δεν θα κάνουν πίσω μέχρι να λυθεί το ζήτημα, αφού, όπως είπαν, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους.
“Δεν αρκεί να γίνει απλά μια συμφωνία, το θέμα είναι οι όροι της να εξυπηρετούν το αρδευτικό μας σύστημα, με βάση τα έργα που έχουμε και λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια”, τόνισε ο διευθυντής της ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, Ορέστης Βουρνέλης, κατά την συνάντηση που είχε το πρωΐ στην ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, αντιπροσωπεία αγροτών και στελεχών των Οργανισμών Βελτιώσεων της περιοχής, με την αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Φανή Μπαχαρίδου.
Ο κ. Βουρνέλης, εξήγησε πως οι ανάγκες της περιοχής σε άρδευση, είναι συγκεκριμένες, αφού απαιτείται η διοχέτευση 1 εκ. κυβικών νερού καθημερινά, μοιρασμένου δύο φορές την ημέρα, πρωΐ και απόγευμα. Εάν υπάρχει συμφωνία που θα λέει πως θα διοχετεύεται νερό μια φορά την εβδομάδα, ακόμη και 500 εκ. κυβικά να είναι η ποσότητα, για μας το έργο δεν είναι λειτουργικό”, σημείωσε συγκεκριμένα.
Επανέλαβε επίσης, ότι ο ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, έχει αποστείλει τα τελευταία χρόνια, πάνω από 30 έγγραφα για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονιζοντας πως “μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη, έγγραφη ενημέρωση από κανέναν για το τι ακριβώς συμβαίνει”. Ο ίδιος πρόσθεσε πως “ήδη είναι πολύ αργά, δεδομένου ότι η σπορά έχει γίνει και από την ερχόμενη Δευτέρα, θα ξεκινήσουν να γεμίζουν οι αρδευτικές διώρυγες με νερό, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει ακόμη, μια συμφωνία για το πολυτιμότερο αγαθό που χρειάζονται οι αγρότες για να έχουν παραγωγή”.
Παρούσα στη διαμαρτυρία που έγινε το πρωΐ στη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, ήταν και η υπεύθυνη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία περιοδεύει για δεύτερη ημέρα σήμερα στον Έβρο. Αμέσως μετά, μετέβη στη Βύσσα, όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων Ορεστιάδας, Βύσσας και Τριγώνου.
Νωρίς το μεσημέρι, επισκέφτηκε το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας, του ΔΠΘ, και στις 14:00 μ.μ., θα βρίσκεται στους Μεταξάδες, όπου έχει προγραμματίσει συνάντηση με τους εκπροσώπους αγροτών της πειοχής Διδυμοτείχου, του ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου και Διοικητικά στελέχη.
“Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των αγροτών για το αν θα υπάρξει νέα διακρατική συμφωνία με τη Βουλγαρία για τα νερά του Άρδα και απαιτούμε να δοθεί άμεση λύση στο θέμα που έχει προκύψει”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ, με αφορμή και τη σημερινή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε από αγρότες και μέλη των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων ().Ε.Β.), της περιοχής Ορεστιάδας, μπροστά στη ΔΑΟΚ.
Η κομματική επιτροπή τονίζει ότι “μόνο οι Ο.Ε.Β.του Βόρειου Έβρου περιλαμβάνουν 17.000 μέλη που αγωνιούν για την άρδευση”. Υπογραμμίζει ακόμη ότι το ζήτημα αφορά και τον υπόλοιπο Έβρο, “καθώς ο Άρδας, αποτελεί βασική “φλέβα” και συμβάλλει και στην έμμεση άρδευση, σε περισσότερες από 700 γεωτρήσεις κατά μήκος του Έβρου, ενώ εμπλουτίζει με νερό και το Δέλτα του Έβρου, τον μοναδικής αξίας υδροβιότοπο του νομού”.
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας