Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Ανδρουλάκης, επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη στα πλαίσια της περιοδείας του στη Θράκη. Αφού ευχαρίστησε τους πολίτες που παρευρέθηκαν στο café Zucca, κοινοποίησε τις θέσεις και προτάσεις της παράταξής του για τον Έβρο και την Ελλάδα.
Οι θέσεις και οι προτάσεις της παράταξης του ΠΑΣΟΚ
Για το δημογραφικό
Υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα δημογραφικό. Ένας λόγος παραπάνω για τον Έβρο. Δεν έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το κόστος ζωής καλπάζει. Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Οι συντάξεις είναι της πείνας. Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι μία ανάπτυξη των 400 ευρώ για τους νέους. Δεν μπορεί ένας νέος με 400 ευρώ να οικοδομήσει μια ζωή αξιοπρέπειας. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε με θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε με αναπτυξιακούς πόρους πραγματικούς την ύπαρξη πολλών εργασιακών θέσεων για τα νέα παιδιά και όχι να τα οδηγήσουμε στο περιθώριο. Έχουμε ένα πρόγραμμα που θα φέρει την περιφερειακή ανάπτυξη.
Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Αναφορικά με το Ε.Σ.Υ., προτείνουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Το νέο Ε.Σ.Υ. χρειάζεται και νέα χρηματοδότηση, η οποία θα γίνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. 2-4% δίνει η ΝΔ, εμείς δεσμεύουμε το 8-10%, ώστε να κρατήσουμε τους γιατρούς και τους υγειονομικούς στην Ελλάδα, να καλύψουμε τα κενά, να έχουμε μόνιμο προσωπικό και βέβαια να κάνουμε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη την Ελλάδα, την έλλειψη του οποίου βιώσαμε τα τελευταία χρόνια με την πανδημία στην Ελλάδα.
Για την Παιδεία
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει καταρρεύσει. Πρέπει να ξανακτίσουμε το σχολειό μας. Δεν μπορεί να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια, για αυτό προτείνω να πάμε σε μία ευρωπαϊκή πολιτική με εθνικό απολυτήριο, μειώνοντας το χρόνο και τα χρήματα που απαιτούνται για τα φροντιστήρια. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Να τονώσουμε την ενισχυτική διδασκαλία. Να υπάρχει πιστοποίηση γνώσης ξένων γλωσσών αλλά και ηλεκτρονικών υπολογιστών μέχρι την Γ΄Γυμνασίου. Και βέβαια κίνητρα για τους εκπαιδευτικούς και αντικειμενικές αξιολογήσεις. Επενδύουμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διότι πρέπει να αναβαθμίσουμε την παιδεία μας.
Για το κόστος ζωής που αφορά το ενοίκιο
Τα ενοίκια έχουν πάει στα ύψη. Οι φοιτητές δεν επιλέγουν πλέον τις μεγάλες πόλεις για σπουδές, διότι δεν μπορούν να βρουν φτηνό ενοίκιο με αξιοπρεπή στέγαση. Εμείς, προτείνουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, να δοθούν φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής, να ανοίξουν κλειστά σπίτια, να δημιουργηθούν νέα πολεοδομικά σχέδια, να πέσει το κόστος αγοράς και ενοικίου μέσα από μία δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών στα πρότυπα Αυστρίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Εξαιτίας του τουρισμού και όλων των επενδύσεων που έχουν γίνει, ως επί το πλείστον σε real estate, σε λίγο θα είμαστε ξένοι στον τόπο μας και ένα απέραντο ξενοδοχείο. Είναι άδικο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές ουσιαστικές.
Για την ανάπτυξη
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, όταν μιλάμε για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, χωρίς να υπάρχει ένα γενικότερο όφελος για την οικονομία. Προφανώς θέλουμε τον τουρισμό, αλλά αυτόν που καταναλώνει ελληνικό κρασί, που γεύεται ελληνικά μεταποιημένα προϊόντα, ελληνικό λάδι και άλλα, με αποτέλεσμα να μην οφελούνται μόνο οι συγκεκριμένες περιφέρειες που τα παράγουν, αλλά και όλη η Ελλάδα μέσα από την κατανάλωση την εσωτερική το καλοκαίρι, αλλά και τις εξαγωγές τον χειμώνα. Διότι κάτι που καταναλώνουν εδώ, επιδιώκουν να το βρουν και στα ράφια των super markets στις δικές τους χώρες.Έτσι κερδίζει η οικονομία. Και βέβαια πρέπει να επεκταθούμε σε νέες αγορές, να δούμε τι θα κάνουμε με τη βίζα.
Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό
Προφανέστατα είμαστε με τον άνθρωπο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Να μην γίνονται αυτοί οι άνθρωποι όπλο στα χέρια αυταρχικών ηγετών που τους χρησιμοποιούν για να εκβιάσουν την Ελλάδα. την Ευρώπη και άλλες χώρες. Υπάρχουν σύνορα και έχουμε χρέος να τα προστατέψουμε. Και όχι μάλιστα μόνοι μας, μαζί με τους Ευρωπαίους. Διότι δεν καταλαβαίνω το λόγο το φράχτη του Έβρου που εμείς ξεκινήσαμε, να τον πληρώσει ο ελληνικός λαός και όχι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Το όφελος είναι μόνο για τον ελληνικό λαό ή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τη λογική του κ. Τσίπρα για αυτό το θέμα, ούτε και τη λογική του κ. Μητσοτάκη, που ήρθε εδώ για να πει τι; Μα όταν ξεκίνησε το έργο, οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι ήταν παιχνίδι αποπροσανατολισμού από τα μνημόνια. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Στα δέντρα μας σαπίζουν φέτος οι καρποί. Τα ξενοδοχεία έχουν χιλιάδες ελλείψεις. Η εστίαση το ίδιο. Ας αφήσουμε λοιπόν τα φτηνά ψευτοδιλήμματα. Θέλουμε τη φύλαξη των συνόρων αλλά θέλουμε και οργανωμένο μεταναστευτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα του αγροτικού τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού.
Για τα κόκκινα δάνεια
Εμάς, η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Ό,τι κάναμε το 2010 με την πρώτη κατοικία να κάνουμε και ως κυβέρνηση το 2023, ώστε να μην χαθεί καμία κατοικία από αδύναμους Έλληνες. Εμείς φτιάξαμε την προστασία, την κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης. Είμαστε εδώ χωρίς μνημόνιο, να ξανακαταφέρουμε να μην οδηγούνται στον εκβιασμό χιλιάδες δανειολήπτες.
Για τον εξοπλισμό
Ναι χρειάζονται εξοπλισμοί. Δεν χρειάζεται όμως ράλι εξοπλισμών. Λόγω της συνεχούς στρατηγικής αναβάθμισης της Αλεξανδρούπολης από το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρχει εκλογίκευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ο δρόμος είναι ένας. Όπως οι Ευρωπαίοι έφτιαξαν τη frontex, έχουν χρέος να δημιουργήσουν και τον ευρωστρατό για να ξέρει η Τουρκία ότι δεν φρουρούμε τα σύνορα μόνοι μας – γιατί είναι ευρωπαϊκά σύνορα – αλλά με το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κόστος δεν το πληρώνουμε μόνοι μας. Για αυτό λοιπόν είναι θέση αυτής της παράταξης και αγώνας μου προσωπικός σε όλα τα ευρωπαΙκά forum, να υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική και ενιαία πολιτική άμυνας σε όλα τα σύνορά από την Εσθονία και την Λιθουανία, μέχρι το Αιγαίο και την Κύπρο. Αυτό σημαίνει Ευρώπη των λαών, Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι Ευρώπη μόνο μία ενιαία αγορά.
Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram για την καθημερινή σας ενημερωση