Η κατανάλωση έξι τροφών, αποτελεί “κλειδί” για χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό “European Heart Journal”.
Συγκεκριμένα η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, με πλήρη λιπαρά, συντελεί στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Παράλληλα, η μη κατανάλωση αρκετών συνδυασμών από τα έξι αυτά τρόφιμα, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Στη μελέτη με επικεφαλείς ερευνητές του πανεπιστημίου Μακμάστερ, του νοσοκομείου “Hamilton Health Sciences” και του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία του πληθυσμού του Καναδά, περιγράφεται επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως η συμπερίληψη μέτριας ποσότητας δημητριακών ή μη επεξεργασμένων κρεάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2019, αντιπροσωπεύοντας το 32% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Το 85% αυτών των θανάτων, οφειλόταν σε καρδιαγγειακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες, που αφορούσαν 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Έτσι περιλαμβάνεται εκπροσώπηση από χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Άντριου Μέντε, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μακμάστερ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του πληθυσμού, επισημαίνει ότι “εξαιρώντας τις μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, οι ερευνητές κατέδειξαν ότι η κατανάλωση των φυσικών τροφών με μέτρο είναι το κλειδί.
Οι μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας. Τα ίδια αποτελέσματα στην Υγεία, μπορούν να επιτευχθούν με τη μέτρια κατανάλωση δημητριακών και κρεάτων, αρκεί να πρόκειται για μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης και μη επεξεργασμένα κρέατα”.
Οι ερευνητές συνιστούν μία μέση ημερήσια πρόσληψη από δύο έως τρεις μερίδες φρούτων, δύο έως τρεις μερίδες λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Επίσης, τρεις έως τέσσερις μερίδες οσπρίων εβδομαδιαίως και δύο έως τρεις μερίδες ψαριών εβδομαδιαίως.
Τα πιθανά υποκατάστατα περιλαμβάνουν μία μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης καθημερινά και μία μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών καθημερινά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ