Νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης, Αρχιμανδρίτης, Ειρηναίος Λαφτσής.
Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, ανακοινώνει πως νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας εξελέγη τη Δευτέρα στις 9 Οκτωβρίου, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής.
Το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου, εξέλεξε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης, Αρχιμ. Ειρηναίο Λαφτσή, ως νέο Αρχιμ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με 61 ψήφους, ενώ στο τριπρόσωπο έλαβε 63 ψήφους.
Σήμερα Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος Μητροπολίτης θα δώσει ενώπιον του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των Μελών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το λεγόμενο «Μικρό Μήνυμα», ενώ λίγο αργότερα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη το «Μεγάλο Μήνυμα».
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο αρχιμ. Ειρηναίος (κατά κόσμον Μάριος) Λαφτσής, του Ευαγγέλου και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002 από τον Μητροπολίτη τότε Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (Ρούσσα). Διορίσθηκε ιεροκήρυκας και από το 2000 διευθυντής των προνοιακών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το 2004 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος από τον νυν Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (Κουκουρίδη) και ανέλαβε καθήκοντα ιεροκήρυκος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.
Το 2012 τιμήθηκε με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Επίσης, παράλληλα με τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου, ανέλαβε και την οργάνωση και λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του Ραδιοφωνικού Σταθμού, του Κηροπλαστείου και του Φοιτητικού Ξενώνα. Υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Σταυριδείου Εκκλ. Ιδρύματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» και του Νιαρχείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος βρεφών και νηπίων «Ο Άγιος Στυλιανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.
Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος δυο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων· το πρώτο στο «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο» από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου και το δεύτερο στη «Βιοηθική» από την Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της «Ιστορίας της Ιατρικής» στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ..
Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την Εξωτερική Ιεραποστολή, κυρίως στην Κολομβία.
Είναι εκδότης και υπεύθυνος του τριμηνιαίου περιοδικού «ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ» του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως που εκδίδεται από το 2012.
Από το 2018 είναι επιστημονικός συνεργάτης και επιμορφωτής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα διοργανούμενα υπό του Ιδρύματος ανά την Ελλάδα Επιμορφωτικά Σεμινάρια.
Συνέγραψε τα βιβλία: «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διαμόρφωση των Νοσοκομείων και της Ιατρικής Εκπαίδευσης» (2008). «Άγιοι Ιατροί» (2008). «Η θέση της Εκκλησίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση» (2018). «Η γυναικεία φύση της Παναγίας και η αειπαρθενία της» (2018). «Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων» (2019). «Κοινωνική πολιτική και εκκλησιαστική φιλανθρωπία» (2019). «Δικαίωμα και συμμετοχή των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων σε εταιρικά σχήματα» (2020). «Έκτρωση, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2020). «Δωρεά οργάνων, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2021). «Ευθανασία, προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης» (2023).
Κάποια βιβλία του μεταφράσθηκαν στα ισπανικά για τις ανάγκες της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Κολομβία. Αρθρογραφεί συχνά στον τοπικό τύπο και στις πανελλήνιες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Επίσκοπος Τανάγρας ο Αρχιμ. Απόστολος Καβαλιώτης
Επίσκοπος Τανάγρας εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Διευθυντής της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες π. Απόστολος Καβαλιώτης γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη του Ν. Καβάλας. Πραγματοποίησε σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στα Τεθωρακισμένα.
Χειροτονήθηκε το 1994 διάκονος και μετέπειτα πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμο. Το 2000 μετετέθη στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και για 23 χρόνια υπηρέτησε σε διάφορες εφημεριακές θέσεις στις Φέρες και στην Αλεξανδρούπολη.
Είναι διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α., τομέα ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας και διδάσκει στο Δ.Π.Θ., ΠΜΣ, τμήμα ελληνικής φιλολογίας, Δ.Α.Φ.. Είναι κάτοχος μεταδιδακτορικού του Ε.Κ.Π.Α., τομέας ειδικής παιδαγωγικής και ψυχολογίας, στο Δ.Α.Φ. και μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση του ΑΠΘ, στη γλώσσα και φιλολογία του Δ.Π.Θ. και στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών μονάδων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με εξειδίκευση στην ισότητα των δυο φύλων. Είναι υποψήφιος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «η περί εκκλησίας έννοια και τα όρια αυτής στα πλαίσια της οικουμενικής κίνησης».
Είναι εθελοντής του ΟΗΕ επί 34 χρόνια.
Είναι μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής IAC UNESCO, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, τακτικό μέλος της εθνικής επιτροπής ψυχικής υγείας, τακτικό μέλος των επιτροπών του Υπουργείου Υγείας για τα κέντρα ημέρας ατόμων με Δ.Α.Φ.
Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Σερρών, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σοφών του Υπουργείου Εργασίας με αρμοδιότητα τις ευπαθείς ομάδες επί Υπουργίας Λούκας Κατσέλη, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αν. Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Special Olympics HELLAS, τακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και αναπληρωτής Πρόεδρος του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων του Ν. Καβάλας.
Έχει συγγράψει 13 ερευνητικές μονογραφίες για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα μια μονογραφία με έρευνα για την επαγγελματική απασχόληση της μουσουλμάνας, ρομά, πομάκας και χριστιανής γυναίκας του Νόμου Ροδόπης, μία μονογραφία για τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης εκκλησίας, ένα κεφάλαιο στα Αγγλικά σε διεθνή συγγραφή του Βατικανού με θέμα τη Θεία Ευχαριστία και τρία παραμύθια, που μεταφράστηκαν στα Αγγλικά.
O Wiley, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες και πρωτοπόρος στην έρευνα και την εκπαίδευση, συμπεριέλαβε το 2023 τον π. Απόστολο Καβαλιώτη μεταξύ των μεγαλύτερων συγγραφέων για τον αυτισμό παγκοσμίως, βάσει των αναγνώσεων των άρθρων του.
Συμμετέχει με εισηγήσεις και έρευνα σε παγκόσμια συνέδρια και αρθρογραφεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2007), τους Special Olympics International και Ελλάδος ως κήρυκας του εθελοντισμού(2011), τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον χρυσό Σταύρο του Τάγματος της Τιμής, την ανώτατη διάκριση της ελληνικής δημοκρατίας (2015), το Βατικανό με το 1ο διεθνές βραβείο έρευνας και παιδαγωγικής επιστήμης των διεθνών βραβείων Giuseppe Sciacca (2016), τον Π.Ο.Υ το 2016 για τη διεθνή ερευνά του για τον μητρικό θηλασμό, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (2020) και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (1992), τους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου. Είναι επίτιμος Δρ. του Διεθνούς Πανεπιστημίου – ΤΕΙ Καβάλας και ανακηρύχτηκε παμψηφεί επίτιμος Δημότης Θάσου και Καβάλας.
19 χρόνια Μητροπολίτης Άνθιμος
Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος έλεγε πως «βίος ἀνεόρταστος, μακρὰ ὁδὸς ἀπανδόκευτος» και η Αγία μας Εκκλησία γιορτάζει καθημερινά και όλες τις ημέρες του χρόνου πρόσωπα και γεγονότα μέσα από τα οποία όχι μόνο ομορφαίνουν την ζωή μας, αλλά κυρίως την οδηγούν στην αιώνια Βασιλεία των Ουρανών.
Κάθε μέρα ένας άγιος ή αγία· κάθε Κυριακή, Ανάσταση. Παρότι κάποιοι, όπως τελευταία ο Πέτρος Τατσόπουλος, προσπαθούν να στήσουν μία αντιχριστιανική προπαγάνδα απομυθοποιώντας και απορρίπτοντας ως παραμύθια τα ιερά κειμήλια και το πανάγιο πρόσωπο της Θεοτόκου ξοδεύοντας άσκοπα την πολλή ενέργεια που έχουν, οι πιστοί Έλληνες χριστιανοί πάντοτε θα γιορτάζουν και οι εορτές και αγίες ημέρες ποτέ δεν θα ξεριζωθούν από την ζωή της Εκκλησίας και της Πατρίδας μας, παρά τις γεωμετρικά αυξανόμενες προσβολές κατά της Πίστεώς μας και του Ευαγγελίου.
Για όλους εμάς, τους χριστιανούς, οι εκκλησιαστικές γιορτές και τα σωτηριολογικά γεγονότα θα δίνουν νόημα και ευτυχία και θα εξαγιάζουν την ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει καταγραφεί και δεν έχει υπάρξει ποτέ κανένας πολιτισμός -και ούτε θα υπάρξει- χωρίς γιορτές και παραδόσεις.
Μέσα σ’ αυτό, λοιπόν, το πνεύμα και στην ελληνοχριστιανική παράδοση και ζωή μας, σήμερα, 9 Οκτωβρίου, στην τοπική μας Εκκλησία της Αλεξανδρουπόλεως, γιορτάζουμε την 19η επέτειο της χειροτονίας σε επίσκοπο του μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου.
Τα χρόνια περνούν γρήγορα, αλλά δεν ξεχνάμε τα πρόσωπα που αγαπάμε. Τους ανθρώπους που σημαδεύουν με τα έργα τους τον τόπο μας. Τους ποιμένες που αναλίσκονται για να ζούμε εμείς καλύτερα. Τους επισκόπους που αγιάζουν τα χώματα με τον πόνο τους και μας οδηγούν στη σωτηρία μέσα, κυρίως, από το παράδειγμά τους.
Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος, που σαν χειροτονήθηκε επίσκοπος το 2004 στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών.
Μια τέτοια ημέρα θα μας επιτρέψετε να αναφερθούμε και να σας υπενθυμίσουμε την μεγάλη ευλογία του τόπου και της Εκκλησίας μας να έχουμε Επίσκοπο τον κ. Άνθιμο.
Σίγουρα η ματιά μας είναι υποκειμενική, όμως την καταγράφουμε γιατί έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αλήθεια λόγω της πολυχρόνιας διακονίας δίπλα του ως πρώτου του συνεργάτη. Είναι γνώμη που δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολες, αλλά και ευχάριστες στιγμές· μέσα από διαφωνίες και ταυτίσεις· μέσα από θλίψεις και χαρές· από επιτυχίες και αποτυχίες.
Όμως όλες αυτές οι στιγμές της πορείας της ζωής μας είχαν ένα και μοναδικό σημείο ως κοινό παρονομαστή. Το Άγιο Θυσιαστήριο. Εκεί που η ζωή του καθενός μας σταυρώνεται και ανασταίνεται, οπότε ξεπερνά κάθε πρόβλημα και πειρασμό.
Κατά τη σημερινή μας ευγνώμονα αναφορά στο πρόσωπο του Μητροπολίτου μας θα θέλαμε να επιμείνουμε στο κηρυκτικό έργο του, που είναι άλλωστε και πρωταρχική αποστολή του Επισκόπου στη ζωή της Εκκλησίας, αφού έχει την ευθύνη να ορθοτομεί τον «λόγον τῆς ἀληθείας». Δεν θεωρούμε βέβαια αμελητέο το λειτουργικό και φιλανθρωπικό έργο του στα 19 χρόνια της αρχιερωσύνης του το οποίο αποδεικνύεται, αφού καθιέρωσε καθημερινά πρωί και βράδυ, όλο το χρόνο, να τελούνται θείες λειτουργίες, που είναι η σπουδαιότερη ευλογία στη ζωή των χριστιανών, ενώ όσον αφορά στην φιλανθρωπία την απάντηση την δίνει το νέο υπερσύγχρονο Γηροκομείο της Μητροπόλεώς μας.
Σ’ ότι αφορά στο κήρυγμα. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, διδασκαλίας, εποικοδομής. Έχει λόγο ορθόδοξο, παραδοσιακό, πατερικό, ευαγγελικό, χριστοκεντρικό και πάνω απ’ όλα κατανοητό. Στόχος των λόγων του είναι να εδραιωθεί το φρόνημα των πιστών, να τονωθεί η πίστη των ανθρώπων και να γεμίσει η ψυχή των χριστιανών με ελπίδα. Ομιλεί αυξάνοντας από τη μία την ελπίδα μας για τη σωτηρία και συγχρόνως από την άλλη χαράσσει μία κατά Χριστόν ζωή χωρίς φαντασιώσεις και ιδεοληψίες. Ο λόγος του είναι αβίαστος και μετριοπαθής, χωρίς εντάσεις, επιδέξιος και σωτηριολογικός. Όπου πρέπει, το κήρυγμά του είναι πνευματικά ελεγκτικό. Δεν είναι ηθικολόγος, αλλά ποιμένας. Δεν περιγράφει θαύματα, αλλά βεβαιώνει γεγονότα που συνέβησαν στην ιστορία σαν θείες ενέργειες που οδηγούν στη σωτηρία.
Κηρύττει Χριστό Σταυρωμένο και Αναστημένο και όπου δεν τον ακούν, τότε το βιώνει μυστικά, επειδή σήμερα οι άνθρωποι αγνοούν την προσφορά της Εκκλησίας και των Αγίων της και προσπαθούν να σωθούν μόνοι τους ή με τη βοήθεια των «ορθόδοξων» γκουρού. Δεν τον ενδιαφέρει να τέρψει τα αυτιά των ανθρώπων, αλλά να καλλιεργήσει τη ψυχή τους. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το προσωπικό του χάρισμα, τηρώντας το αποστολικό ρητό «πειθαρχεῖν δεῖ Θεῷ μᾶλλον ἢ ἀνθρώποις» (Πράξ. 5, 29).
Αυτόν τον άνθρωπο, τον επίσκοπό μας, τον πατέρα μας, τον φίλο μας, τον αδελφό μας, του ευχόμαστε να παραμείνει αληθινός, ανθρώπινος, συναισθηματικός, να έχει υγεία στη ψυχή και στο σώμα και να καλλιεργεί στη ζωή του τα τάλαντα που του έδωσε ο Χριστός. Δια καρδίας και στόματος όλων των χριστιανών της Μητροπόλεως, κληρικών και λαϊκών, ευχόμαστε τα χρόνια της Αρχιερατείας σας να ομοιάσουν με τα χρόνια της βασιλείας του Σολομώντος του σοφοτάτου και δικαιοτάτου και τα έτη της ζωής σας ως τα έτη Μωυσέως του θεόπτου. Να μας ευλογείτε και να μας κατευθύνετε.
Και εάν η Εκκλησία μας αποφασίσει να λείψουμε από κοντά σας, τότε να εύχεσθε όπως ο απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο «σὺ δὲ μένε ἐν οἷς ἔμαθες καὶ ἐπιστώθης, εἰδὼς παρὰ τίνος ἔμαθες» (Β’ Τιμ. 3, 14).
† Αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής