Γλυπτά του Παρθενώνα: Η Μάχη για την Επιστροφή τους
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης συνεχίζει την παράδοση των διαλόγων για τον πολιτισμό και την επιστήμη με την παρουσίαση της 11ης διάλεξης του κύκλου «Γνωριμία με προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού». Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε την Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, η οποία θα μας μιλήσει για ένα από τα πιο επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα του πολιτισμού μας: την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Η διάλεξη αυτή υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμη γνώση και προοπτικές γύρω από νομικά και ηθικά ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Η Διάλεξη που δεν Πρέπει να Χάσετε
Το πρόγραμμα της διάλεξης περιλαμβάνει ενδιαφέροντα νομικά επιχειρήματα που διατυπώνονται από τις δύο πλευρές του ζητήματος, επισημαίνοντας τη σημασία της επαναφοράς των γλυπτών στη χώρα μας. Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή τη σημαντική συζήτηση και να εξερευνήσετε τις νομικές και ηθικές πτυχές του αιτήματος επιστροφής.
Το Νομικό και Ηθικό Ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα
Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του 11ου κύκλου ομιλιών και διαλέξεων, φιλοξενεί την Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, με την ομιλία «Το αίτημα επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα: Νομική και ηθική προσέγγιση», το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 και ώρα 19.30 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, τα οποία αφαιρέθηκαν παράνομα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι σήμερα αποτελούν τμήμα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο, αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας. Τα γλυπτά αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικότατο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αλλά η επιστροφή τους προσκρούει, ως γνωστόν, σε μεγάλες αντιρρήσεις από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου.
Πέρα από το ηθικό μέρος, διατυπώνονται σοβαρά νομικά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Καθώς το θέμα βρίσκεται πλέον σε κρίσιμο σημείο, η ενημέρωση σχετικά με τα επιχειρήματα αυτά και η αξιολόγησή τους έχει ιδιαίτερη αξία για όλους τους Έλληνες.

Ποια Είναι η Ομιλήτρια
H Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστασία Γραμματικάκη-Αλεξίου, έχει διδάξει ιδιωτικό διεθνές δίκαιο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Ως επισκέπτρια καθηγήτρια έχει διδάξει κατ’ επανάληψη σε αμερικανικές νομικές σχολές και στην Κύπρο, ενώ έχει διατελέσει μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του διαπανεπιστημιακού Master on Human Rights and Democratization στη Βενετία, όπου δίδαξε μάθημα για τη νομική προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχει προσφέρει διαλέξεις σε νομικές σχολές στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Τουρκία. Έχει επίσης διδάξει επί σειρά ετών το μάθημα «Συναλλαγές έργων τέχνης και προστασία πολιτιστικών αγαθών» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Τέχνη, Δίκαιο και Οικονομία» του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας.
Μια Διεθνώς Αναγνωρισμένη Ειδικός
Το καλοκαίρι του 2019, η κ. Γραμματικάκη-Αλεξίου δίδαξε στα θερινά μαθήματα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει συμμετάσχει πολλές φορές σε νομοπαρασκευαστικό έργο στην ΕΕ.
Έχει διατελέσει δικαστής στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και της Διεθνούς Ακαδημίας Συγκριτικού Δικαίου.
Διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η μονογραφία της με τίτλο «Διεθνής διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και ιδιωτικό διεθνές δίκαιο» αποτελεί μια εκτενή μελέτη αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος, το οποίο συνδέεται άμεσα με την προστασία των κινητών πολιτιστικών αντικειμένων.