10η Επέτειος του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο: Αφιέρωμα στη Μουσική
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Βερολίνο ανοίγει απόψε την αυλαία του για 10η χρονιά στην εμβληματική αίθουσα του Babylon, γιορτάζοντας την καθιέρωσή του και την εξέλιξή του. «Αυτό που ξεκίνησε από καλλιτέχνες με κυρίως ακτιβιστικό χαρακτήρα, έχει εξελιχθεί σε ένα κλασικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, που διοργανώνεται πλέον από επαγγελματίες του χώρου με στόχο την προώθηση του ελληνικού σινεμά», αναφέρει η διευθύντρια του φεστιβάλ, Σοφία Σταυριανίδου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Notes on Film»: Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου Γιορτάζει με Ελληνικές Ταινίες
Στο πνεύμα του εορτασμού, η φετινή διοργάνωση εστιάζει στη μουσική. Η ενότητα «Notes on Film» περιλαμβάνει ταινίες όπως το «Υπάρχω» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου στην έναρξη, την «Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή, το «Αυτή η νύχτα μένει» και τον «Νυχτερινό Εκφωνητή – Athens Midnight Radio» του Ρένου Χαραλαμπίδη στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ. Επιπλέον, θα υπάρξουν αφιερώματα στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Γιάννη Σπανό και στην Creep Records. «Επιθυμούμε να προβάλουμε μεγάλες, εμπορικές ταινίες και θεωρήσαμε το “Υπάρχω” ως την κατάλληλη επιλογή για την έναρξη», σημειώνει η κ. Σταυριανίδου, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας του σκηνοθέτη και του παραγωγού της ταινίας, Γιώργου Τσεμπερόπουλου και Διονύση Σαμιώτη, αντίστοιχα, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού.
Ελληνικός Κινηματογράφος στο Βερολίνο: Από Ακτιβισμό σε Θεσμό μετά από 10 Χρόνια
Λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, η Σοφία Σταυριανίδου αναλογίζεται το αρχικό όραμα των δημιουργών του, καθώς το φεστιβάλ κλείνει φέτος μια δεκαετία και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά γεγονότα για τους λάτρεις του κινηματογράφου στη γερμανική πρωτεύουσα. «Δεν περίμενα ότι το φεστιβάλ θα γινόταν 10 ετών και ότι θα εξελίσσετο σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της πόλης και μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις στο ιστορικό Babylon. Ξεκίνησε δειλά από καλλιτέχνες, όπως ο Αστέρης και η Ίνα Κούτουλα, με ακτιβιστικό σκοπό, σε αντίθεση με τις αρνητικές δημοσιεύσεις της εποχής της κρίσης, για να δείξει μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας. Τώρα, το φεστιβάλ έχει μετατραπεί σε ένα κλασικό κινηματογραφικό γεγονός με αυστηρές διαδικασίες επιλογής και προσκεκλημένους, εστιάζοντας στην προώθηση του ελληνικού σινεμά με διεθνείς προδιαγραφές, οργανωμένο από επαγγελματίες του κινηματογράφου», καταλήγει η επικεφαλής της διοργάνωσης, που είναι επίσης υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις στο Φεστιβάλ του Cottbus.
Σύνδεσμος: https://thegreekfilmfestivalinberlin.com