Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, με αφορμή τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, παραθέτει άρθρο με τις απόψεις των μελών της, πάνω σε αυτό το μείζον θέμα.
Το νερό και το οξυγόνο, είναι δύο βασικά αγαθά, απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών. Το νερό και το οξυγόνο είναι η πηγή της ζωής. Αυτά τα ανεκτίμητα δώρα της φύσης, είναι αδιανόητο να τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες για να κερδοσκοπούν.
Στα προηγούμενα χρόνια, κάποιοι επιτήδειοι “φωστήρες”, κατάφεραν με την ιδιωτικοποίηση των νερών, να απολαύσουν τεράστια οικονομικά οφέλη στην Αμερική και στην Ευρώπη, χωρίς να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού. Ήδη όμως λειτουργούν παγκοσμίως χιλιάδες συνεταιρισμοί του νερού (αστικοί και γεωργικοί), οπότε προβάλλεται έτσι ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη χρήση αυτού του φυσικού αγαθού.
Πέραν αυτού, μέχρι το 2013, 86 πόλεις του κόσμου, έδιωξαν τις ιδιωτικές εταιρείες νερού. Μεταξύ αυτών είναι το Παρίσι και το Βερολίνο. Οι επιτήδειοι “φωστήρες”, επιχειρούν και στη χώρα μας τα ίδια, κατά παράβαση του Συντάγματος και αντιδρούν το ΣτΕ, οι Δήμοι και φορείς της κοινωνίας, όπως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ήδη 207 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αντιτίθενται στα σχέδια των κερδοσκόπων, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 2014, σε τοπικό δημοψήφισμα 218002 πολίτες, απαίτησαν την παραμονή του νερού στο Δημόσιο και τους Δήμους.
Οι πολίτες αυτοί, είναι πάνω από το 50% των ψηφοφόρων στις εκλογές για τον Δήμο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, επιβεβαίωσαν ότι κυριαρχεί η κοινωνική βούληση για να παραμείνει το νερό στη δημόσια διαχείριση.
Ας μην εκπλαγούμε όμως – σε περίπτωση που επιτευχθεί η ιδιωτικοποίηση αυτού του φυσικού αγαθού – οι επιτήδειοι και αδίστακτοι “φωστήρες”, να επιχειρήσουν την ιδιωτικοποίηση και του άλλου φυσικού αγαθού δηλαδή του οξυγόνου που αναπνέουμε.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τον Έβρο ΕΔΩ
Ακολουθήστε μας στο facebook και στο Instagram για την καθημερινή σας ενημέρωση