Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, κ. Βαγγέλης Πουλιλιός, μίλησε στο evrospost.gr, για την πρόταση δημιουργίας περιφερειακής ενότητας βορείου Έβρου, τη στήριξη της κτηνοτροφίας, τα σημαντικά ζητήματα που συζητήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη της περιφέρειας, αλλά και για την εκδήλωση για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Παναγίας Στρατήγισσας.
Κ. Πουλιλιέ, θα θέλαμε την γνώμη σας για την πρόταση, που έγινε από τη Δημοτική Αρχή Διδυμοτείχου ίδρυσης Περιφερειακής Ενότητας βορείου Έβρου.
Εγώ πιστεύω, ότι αυτό θα είναι εις βάρος του βορείου Έβρου. Είμαι και ο ίδιος βορειοεβρίτης, από τα Λάβαρα. Σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνονται σε μεγάλους σχηματισμούς. Δεν μπορούμε να χωρίσουμε τον Έβρο στα δύο, σε βόρειο και νότιο Έβρο για να κάνουμε δύο περιφερειακές ενότητες. Άλλωστε και ίδιοι οι δήμαρχοι δεν έχουν αποφασίσει πού θα γίνει η έδρα και πιστεύω πως δεν θα αποφασίσουν ποτέ. Ωστόσο δεν αποφασίζω εγώ, λέω απλώς την άποψή μου.
Αυτή τη στιγμή, ο Έβρος, εξυπηρετείται όσον αφορά την περιφέρεια, καθώς ξεκινήσαμε και τελειώνουμε το γραφείο της περιφέρειας που φτιάχνουμε στο παλιό δημαρχείο, όπου ήδη στεγάζονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Γεωργίας και στον βόρειο Έβρο, υπάρχουν οι υπηρεσίες της περιφέρειας, για τη Γεωργία, την Κτηνοτροφία, κ.ά., οι οποίες λειτουργούν και εξυπηρετούν όλη την περιοχή. Δεν νομίζω, ότι θα ωφελούσε σε κάτι αυτός ο χωρισμός στα δύο. Αν βέβαια αυτοί που πραγματικά το θέλουν, πρέπει να πείσουν τον κόσμο, αλλά και την κυβέρνηση ότι υπάρχουν λόγοι για να δημιουργεί μια δεύτερη περιφερειακή ενότητα στον Έβρο.
Να σημειώσω εδώ, ότι σε εμένα, προσωπικά, δεν έχει έρθει κάποιο έγγραφο από τα συγκεκριμένα άτομα, που να εξηγεί τους λόγους δημιουργίας νέας περιφέρειας και να μας προτρέπει να πάρουμε θέση.
Η Περιφέρεια, όπως έγινε γνωστό, έστειλε όπως μάθαμε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της ΑΜΘ, που έχουν πληγεί από ζωονόσους. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτην την πρωτοβουλία.
Δεν είναι η πρώτη επιστολή που έστειλε ο περιφερειάρχης, ούτε είναι η πρώτη επαφή που έκανε με τα αντίστοιχα υπουργεία. Οι επαφές αυτές, ξεκίνησαν από τη στιγμή που η φωτιά κατέστρεψε την περιοχή μας – ελαιώνες και τόσα άλλα δέντρα – ώστε να αποζημιωθούν όλοι αυτοί που επλήγησαν, αγρότες, ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι, που έχασαν τις περιουσίες τους. Τώρα ζητάμε από τον νέο υπουργό να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.
Δεν μπορεί ένας κτηνοτρόφος να αποζημιώθηκε το 2014 για ένα πρόβατο με 160 ευρώ και σήμερα να αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα. Το κακό είναι ότι εάν πάρουν οι κτηνοτρόφοι μια μικρή αποζημίωση, μόνο ένα μικρό ποσοστό θα επανέλθει στην κτηνοτροφία. Αυτό είναι εις βάρος των τυροκομείων, των σφαγείων. Υπάρχει μια σειρά από δραστηριότητες, οι οποίες κινούνται γύρω από το κεφάλαιο, που λέγεται κτηνοτροφία.
Πρόσφατα έγινε μία σύσκεψη με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες. Τι σημαντικό συζητήθηκε σ΄ αυτην την συνάντηση;
Η συνάντηση έγινε με την “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ” και συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα. Η κάθε περιφερειακή ενότητα, κατέθεσε τα προβλήματα της, αλλά και τις λύσεις για καθέναν από αυτά. Εμείς αναδείξαμε τα θέματα, του κόμβου των Δικέλλων, του κόμβου του νοσοκομείου, της μη ολοκλήρωσης του κλαδιού του Αμορίου και το θέμα των παραδρόμων στην Εγνατία, όπως επίσης και το αίτημα της “ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ”, να παραλάβουμε τον κάθετο άξονα. Αυτά συζητήθηκαν.
Επίσης καταθέσαμε τις θέσεις της περιφερειας, όπως έγινε με όλες τις περιφερειακές ενότητες. Η “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ” σε λίγους μήνες θα παραδώσει την διαχείρηση της Οδού στην ΤΕΡΝΑ και οφείλαμε να αναδείξουμε τα θέματα για να καταγραφούν εν όψιν της μεταβίβασης της διαχείορισης. Δόθηκαν ορισμένες προτάσεις και ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να δρομολογηθούν τα ζητήματα αυτά.
Κλέινοντας, κ. Αντιπεριφερειάρχα, πείτε μας λίγα λόγια για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Παναγίας Στρατήγισσας.
Όπως είπε και ο Σεβασμιότατος στο τέλος της εκδήλωσης, αυτό ήταν μια προσευχή από όλους μας. Ήταν συγκλονιστική η παρουσίαση, τόσο των χορωδιών της Αλεξανδρούπολης και των Φερρών, όσο κα ο εξαιρετικός ύμνος προς την Παναγία τη Στρατήγισσα. Πρώτη φορά, αυτός ο χώρος ήταν τόσο γεμάτος, με 270 περίπου άτομα. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε και ο συνθέτης του ομώνυμου τραγουδιού. Όπως ανέφερα δεν είναι τυχαίο που γράφηκε αυτός ο ύμνος για την Παναγιά τώρα, καθώς η συγκεκριμένη ιστορική εκκλησία δεν είναι μόνο για το σπίτι της Παναγίας, αλλά είναι και δικό μας σπίτι, στο οποίο καταφεύγουμε ζητώντας τη βοήθειά της.
Τα συγχαρητήριά μας λοιπόν πρώτα στον Σεβασμιότατο, ο οποίος μας εκπλήσσει και θα συνεχίσει και στο μέλλον να μας εκπλήσσει και με άλλα προγράμματα που τυχαίνει να γνωρίζω, αλλά και στο στρατό, στους καλλιτέχνες και στις χορωδίες. Σημαντική ήταν και η συγκέντρωση του ποσού των 13.000 ευρώ από τους πολίτες, για την ανέγερση του ναού. Μπορεί να φαίνονται λίγα για ένα τέτοιο εγχείρημα, όμως πιστεύω ότι οι πολίτες, θα τιμήσουν την συγκεκριμένη προσπάθεια και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους με αγάπη, ώστε να μπορέσει αυτός ο ναός να ολοκληρωθεί.