Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Paul Halloran στο “EUReporter”, η τραγωδία των Τεμπών, η χειρότερη σιδηροδρομική καταστροφή στην Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε πεδίο ψηφιακής χειραγώγησης.
Η οργή και η θλίψη του ελληνικού λαού για τις 57 χαμένες ζωές εργαλειοποιούνται από χιλιάδες bots στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στο TikTok. Αυτές οι ψεύτικες και συντονισμένες διαδικτυακές καμπάνιες δεν στοχεύουν μόνο στην ενίσχυση ακραίων φωνών, αλλά και στη διαστρέβλωση της δημόσιας συζήτησης, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο μεταξύ της γνήσιας λαϊκής διαμαρτυρίας και των υποκινούμενων αφηγήσεων.
Η Στρατιά των Bots: Παραπληροφόρηση και Αποπροσανατολισμός
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του Eureporter, η συλλογική οργή μετατρέπεται σε εργαλείο στα χέρια ακραίων στοιχείων και κακόβουλων φορέων, μέσω οργανωμένων εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από τον Δεκέμβριο του 2024, χιλιάδες ψεύτικοι λογαριασμοί (bots) έχουν κατακλύσει το TikTok και άλλες πλατφόρμες, ενισχύοντας τις ακραίες φωνές του κινήματος διαμαρτυρίας. Παρόμοιο φαινόμενο είχε καταγραφεί στη Ρουμανία, όπου 25.000 bot λογαριασμοί επηρέασαν τις προεδρικές εκλογές, οδηγώντας την ΕΕ να ξεκινήσει έρευνα κατά του TikTok.
Τα bots είναι αυτοματοποιημένοι ή ελεγχόμενοι λογαριασμοί που διαμορφώνουν ψευδείς αφηγήσεις. Χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστη δραστηριότητα, όπως υπερβολικό αριθμό αναρτήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, περιορισμένο αριθμό ακολούθων και επαναλαμβανόμενα σχόλια. Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι bots δεν περιορίζονται μόνο στην προώθηση ακραίων απόψεων, αλλά λειτουργούν και ως μέσο για την καταστολή της αντίθετης γνώμης, πλημμυρίζοντας τα σχόλια και τις αναρτήσεις με παραπλανητικές πληροφορίες.
Το TikTok ως Όχημα Ψηφιακής Επιρροής
Το TikTok φαίνεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκστρατεία αυτή. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο Eureporter, οι αντιδράσεις σε δημοφιλείς αναρτήσεις σχετικά με την απεργία της 28ης Φεβρουαρίου προέρχονται από λογαριασμούς που δημιουργήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2024. Πολλοί από αυτούς διατηρούν τα αυτόματα παραγόμενα ονόματά τους (π.χ. UserXYZ), ενώ προηγουμένως είχαν δραστηριότητα σε άλλες γλώσσες, όπως ρωσικά, τουρκικά, αραβικά και κινεζικά.
Ενδεικτικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τον λογαριασμό user8497952733626, ο οποίος, αν και σχολίασε σε ελληνική ανάρτηση, είχε παλαιότερη δραστηριότητα σε ρωσικά. Αντίστοιχα, ο user3185725362210 σχολίασε σε greeklish, αλλά στο παρελθόν είχε κοινοποιήσει περιεχόμενο στα κινεζικά και ρωσικά.
Όπως σημειώνει το ευρωπαϊκό μέσο η ύπαρξη αυτών των bots έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια συζήτηση. Σελίδες αφιερωμένες στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών, όπως το TikTok προφίλ Eyes on Tempi, έχουν κατακλυστεί από ψεύτικους ακόλουθους, δυσφημίζοντας τη γνησιότητα του κινήματος και δίνοντας στις πλατφόρμες δικαιολογία να περιορίσουν την εμβέλεια των αναρτήσεων.
Το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Όπως δείχνει το παράδειγμα της Ρουμανίας, όπου το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τις εκλογές λόγω της επιρροής του TikTok, η ψηφιακή χειραγώγηση αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τη δημοκρατία.
Ένα Ψηφιακό Προειδοποιητικό Καμπανάκι
Κλείνοντας το δημοσίευμα ο Paul Halloran επισημαίνει ότι η υπόθεση των Τεμπών δεν είναι μόνο ένα τραγικό γεγονός, αλλά και ένα παράδειγμα του πώς μια γνήσια λαϊκή απαίτηση για δικαιοσύνη μπορεί να χειραγωγηθεί από αόρατα κέντρα εξουσίας. Οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στην πληροφορία που καταναλώνουν, ενώ η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τις νομοθετικές της παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών και το ερώτημα παραμένει: πόσο πραγματική είναι η δημόσια συζήτηση και ποιοι διαμορφώνουν τελικά τις αφηγήσεις που επικρατούν;
Διαβάστε και δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία του δημοσιεύματος
Πηγή: culpanews.gr