Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης κυρός Άνθιμος (κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας) γεννήθηκε στην Σαλμώνη του νομού Ηλείας στις 26 Οκτωβρίου 1934. Σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ως εφημέριος και προϊστάμενος υπηρέτησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου (οδού Μετσόβου) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1974, αναπτύσσοντας αξιόλογη δράση ως Ιεροκήρυκας και Πνευματικός, εργαζόμενος αόκνως για τον ευπρεπισμό του ιστορικού Ναού.
Την ίδια περίοδο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του ανέθεσε την σύνταξη του εβδομαδιαίου εποικοδομητικού φυλλαδίου «Φωνή Κυρίου».
Αρχιεράτευσε για 30 έτη στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Στις 13 Ιουλίου 1974 εξελέγη και την επομένη, 14η Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, όπου και αρχιεράτευσε επί τριακονταετία, αναπτύξας πλουσιότατο και πολυσχιδές, πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εθνικό έργο.
Επί των ημερών του ανεγέρθηκαν εκ θεμελίων τριάντα πέντε καινούριοι ιεροί Ναοί και δύο ιερές Μονές. Διοργάνωσε και έθεσε σε λειτουργία το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως. Υπό την προσωπική του μέριμνα, εκδίδονταν επί τριακονταετία το διμηνιαίο εκκλησιαστικό περιοδικό «Γνωριμία». Εκ θεμελίων, επίσης, ανεγέρθηκαν και λειτούργησαν τέσσερα πρότυπα Ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, ενώ συντηρήθηκαν και αναβαθμίστηκαν και άλλα παλαιότερα.
Συγκλονιστικοί ήταν οι αγώνες που έδωσε σε κάθε επίπεδο για τα δίκαια του ακριτικού λαού του Έβρου, μεταξύ των οποίων η καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία της Ιατρικής σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Αλεξανδρούπολη.
Το 2024 εξελέγει Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
Στις 26 Απριλίου 2004 η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σε διαδοχή του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος του Β΄.
Η ενθρόνιση του έγινε την Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό και Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης, με την παρουσία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.
Στην αποστολικό θρόνο της Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την αρχιερατική διακονία του, χειροτόνησε νέους κληρικούς, συμμετείχε ανελλιπώς στην λατρευτική ζωή των Ενοριών, κήρυττε και ομιλούσε ασταμάτητα, ολοκλήρωσε την ανέγερση Ναών, ανανέωσε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, μερίμνησε για την λειτουργία σε καθημερινή βάση δεκαεπτά ενοριακών συσσιτίων.
Φρόντισε για την παροχή φιλοξενίας σε απόρους φοιτητές, μέσω των φοιτητικών Οικοτροφείων, ανανέωσε την δυναμική των δύο ιστορικών Ιδρυμάτων της πόλης, στα οποία προήδρευε, το «Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων “Χαρίσειο Γηροκομείο”» και το «Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων “Παπάφειο Θεσσαλονίκης”», αναδιοργάνωσε την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και αναμόρφωσε το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης «άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς», συνέστησε και λειτούργησε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επιμελήθηκε την ανακαίνιση και συντήρηση του Επισκοπείου, ενώ συνέχισε την συγγραφική και εκδοτική του δραστηριότητα.
Με την γνωστή του ευαισθησία, πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε πλείστα όσα κοινωνικά θέματα, αρθρογραφούσε τακτικά και συμμετείχε σε ζυμώσεις, με πρώτιστη πάντα έγνοια, την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Πατρίδα. Στις 7 Αυγούστου του 2023, υπέβαλε αρμοδίως προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος την παραίτησή του, για λόγους υγείας».