Ο κ. Σταύρος Μπένος, μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Έβρου και Πρόεδρος του Σωματείου “Διάζωμα”, με αφορμή την 6η συνεδρίαση της Επιτροπής, μίλησε στο evrospost.gr για την πορεία της επιτροπής καθώς και τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται με την βοήθεια του Σωματείου “Διάζωμα”.
Κύριε Μπένο, από ποιες συνιστώσες αποτελείται η Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου
Κατ αρχήν να σημειώσουμε ότι σήμερα είχαμε την 6η συνάντηση με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου, μια συνάντηση πολύ σημαντική και πολλά υποσχόμενη. Βάλαμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, γιατί όλοι αγαπάμε πολύ τον Έβρο και γεμάτοι ορμή ξεκινάμε τη νέα φάση.
Τώρα, όσον αφορά τις συνιστώσες της Επιτροπής πρώτη είναι η κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει το βαρύ πυροβολικό του προγράμματος, που είναι η πολιτική για την ανάκαμψη της περιοχής, με μεγάλα έργα υποδομής. Για παράδειγμα, το δημογραφικό που είναι ένα μείζον θέμα και η οικονομική υποστήριξη των μελετών που θα κάνει το πανεπιστήμιο. Αυτές είναι και οι βασικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης την οποία εκπροσωπεί ο κ. Τριαντόπουλος. Μάλιστα ο κ. Τριαντόπουλος, φιλοδοξεί κάθε έργο και δράση του προγράμματος, να έχει δημογραφική συνιστώσα και μάλιστα κάλεσε τον παριστάμενο κ. Πρόδρομο Προδρομίδη να αναλάβει την αξιολόγηση των δράσεων.
Επίσης, γίνεται πολύ σοβαρή προετοιμασία, όπως διαβεβαίωσε ο κ .Τριαντόπουλος, για την ανακοίνωση και των άλλων μέτρων, (είναι δύο κατηγορίες), η μία για τις υποδομές και η άλλη είναι για την ανάπτυξη και τις πολιτικές της κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά, θα ανακοινωθούν το συντομότερο και ταχύτατα θα ξεκινήσει το θέμα της χρηματοδότησης των μελετών του πανεπιστημίου.
Δεύτερη είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) το οποίο εκπροσωπείται από τον κ. Μάρη. Ο κ. Μάρης επαναβεβαίωσε την ορμή με την οποία εργάζεται το πανεπιστήμιο σε πολύ κρίσιμα πεδία, όπως είναι το δάσος, πώς βλέπουμε το δάσος και το μέλλον του σε όλα τα επίπεδα, όχι σαν μια απλή μορφή διαχείρισης, αλλά και ως χώρος παραγωγικός από την αναπτυξιακή πλευρά, (αναφέρθηκε μάλιστα σε αυτό ως “κοιμώμενος γίγαντας”). Ακόμη το πώς βλέπουμε τη διαχείριση του νερού, του οποίου τη μελέτη θα κάνει επίσης το πανεπιστήμιο, με τον τίτλο “Γαλάζια συμφωνία”. Επίσης θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί υπό τη σκέπη της περιφέρειας, με καινοτομικές δράσεις στο χώρο της παραγωγής και δράσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας.
Τρίτη συνιστώσα είναι αυτή της Αυτοδιοίκησης (Α΄ βάθμια και Β’ βάθμια). Εδώ έχουμε την Περιφέρεια που είναι το θεσμικό κέντρο της όλης προσπάθειας και το ε΄περιφερειακό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της περιοχής.
Και τέλος, έχουμε την τέταρτη συνιστώσα το “Διάζωμα”, το οποίο έχει αναλάβει μία σειρά μελετών σε κρίσιμα πεδία, όπως τη μελέτη για το ψηφιακό κύμα, δηλαδή για την ψηφιοποίηση του Έβρου, που ονειρεύομαι να φτάσει μέχρι το τελευταίο σπίτι. Τρία δίκτυα δηλαδή, της υγείας της πρόνοιας και της διοίκησης, να παρέχονται στους πολίτες, στο πιο απομακρυσμένο σημείο.
Κλέινοντας την συζήτηση μας κ. Μπένο, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τα προγράμματα που τρέχει το “Διάζωμα”,
Έχουμε το αγροτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει αναλάβει ο Ορέστης Χατζόπουλος. Η Άρτεμις Τσολάκη, η οποία είναι διευθυντικό στέλεχος στην περιφέρεια στην Κομοτηνή, τρέχει το πρόγραμμα για την προσέλκυση νέων ανθρώπων και στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Επίσης, έχουμε το πρόγραμμα για τον πολιτισμό, τον τουρισμό, όλα αυτά θα τα επιμεληθεί το Διάζωμα.
Τα προγράμματα τα δικά μας, έχουν ήδη ολοκληρωθεί από τον Μάιο και βρίσκονται στο διαδίκτυο. Αυτό το διάστημα, σχεδιάζονται τα εργατικά προγράμματα που έχουν αναλάβει η περιφέρεια, οι δήμοι και η κυβέρνηση. Αισιοδοξούμε μέχρι το τέλος του χρόνου, να έχει τελειώσει το Masterplan.
Τέλος, να σας πω και κάτι σημαντικό και όχι ευρέως γνωστό: Τον περασμένο Μάιο, η περιφέρεια κατάφερε να εγκριθεί από την Ευρώπη το πρόγραμμα “Έβρος Μετά”. Δηλαδή, πλέον έχουμε το υπόβαθρό πάνω στο οποίο θα “πατήσουν” όλα αυτά τα όνειρα που έχουμε για την περιοχή, που είναι μια ολοκληρωμένη επένδυση με την επωνυμία ¨Έβρος Μετά”. Τα έργα έχουν μέσο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μερικά θα ολοκληρωθούν μέσα σε 1-2 χρόνια, άλλα έργα, όπως το κομμάτι της αναγέννησης και το δημογραφικό, θέλουν τουλάχιστον 20 χρόνια. Εργαζόμαστε για το μέλλον της περιοχής.
Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω στους πολιτές του Έβρου την σημαντική δουλεία που πραγματοποιείται από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Έβρου το Σωματείο “Διάζωμα”.